Undersøkelser som ble gjennomført ved Veterinærinstituttet i forbindelse med fotråteutbruddet i Rondane Sør i fjor, viste at sjukdommen var forårsaket av en bestemt variant av bakterien Fusobacterium necrophorum. Det pågår nå undersøkelser for å klarlegge om det er den samme bakterievarianten som er årsak til årets utbrudd i Rondane Nord. Fotråte hos sau forårsakes av en annen bakterie (Dichelobacter nodosus) enn den som gir fotråte hos rein.
Reinsdyr med fotråte blir meget halte. Det oppstår sår og hevelse i tå-området med kraftig betennelse i bløtvev og seneskjeder. I mange tilfeller griper betennelsen også over på ledd og beinvev. Det hender også at det oppstår betennelse i dyrenes munnhule og indre organer, noe som kunne ses på enkelte reinsdyr under fjorårets utbrudd. Dyra blir sjuke og magrer av. Magre dyr med omfattende klauvråte er ikke egna som menneskemat.
Det er mulig at fotråte kan ha en viss utbredelse også i andre villreinområder her i landet. I tillegg til å gi betennelse i føtter, munnhule og indre organer, er det kjent at Fusobacterium necrophorum kan angripe kjønnsorganene hos dyr. Vi har indikasjoner på at en slik tilstand ble observert hos villrein på Hardangervidda for noen år tilbake.
Veterinærinstituttet ønsker å følge opp denne bakterieinfeksjonen hos villrein. Vi er derfor svært interessert i kontakt med jegere, oppsyn og forskere som kommer over rein med mistanke om slik sjukdom i de ulike villreinområdene våre.
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Kjell Handeland, veterinær/forsker, Seksjon for vilthelse
Tlf. 23 21 63 50, E-post: kjell.handeland@vetinst.no