Prosjektet skal benytte seg av en kostnadseffektiv og miljøvennlig metode som gjør det mulig å fastslå tilstedeværelsen av arter i vassdrag ved å analysere vannprøver for DNA-spor (eDNA) som er avgitt fra artene. Ved hjelp av denne metoden ønsker TARGET å overvåke edelkrepsen og dens biologiske trusler. Den største trusselen mot edelkrepsen i dag er invasjon av smittebærende signalkreps til nye vassdrag med påfølgende spredning av krepsepest.
Men overvåkning alene er utilstrekkelig for bekjempelse av krepsepest. Et annet prosjektmål er derfor å teste om ultralydteknologi har potensiale til å eliminere krepsepestsmitte fra vann og smittebærende kreps. Dette skal gjøres i samarbeid med en næringspartner fra Nederland som alt har utviklet tilsvarende teknologi for eliminering av alger, parasitter og biofilm.
Andre arter kan også påvirke edelkrepsen negativt. Prosjektet vil utrede om oppblomstring av giftige cyanobakterier kan utgjøre en risiko både for edelkrepsens egen helse og for edelkreps som trygg matkilde for virveldyr og mennesker. Om relevant vil giftproduserende arter av cyanobakterier inkluderes i verktøyet for eDNA overvåkning av edelkreps og dens biologiske trusler.
TARGET forener krefter og kompetanse innen relevante fagområder fra norske og utenlandske forskningsinstitusjoner, forvaltningsorganer og næringsliv, og vil skape synergier blant annet gjennom tett samarbeid med pågående overvåkingsprogrammer for relevante arter.
Prosjektet er en oppfølging av det avsluttede prosjektet CPmonitor og starter opp 1. april 2015.
Se også omtale av prosjektet på Forskningsrådets hjemmeside.
Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Trude Vrålstad