Ny rapport: Få funn av legemidler og forurensninger i dyr og mat

Denne saken er eldre enn to år

Resultatene fra Fremmedstoffprogrammet 2010 for restmengder av legemidler og uønskede stoffer, herunder noen miljøgifter og tungmetaller, i levende dyr og animalske næringsmidler, viser få funn og lave nivåer. Formålet med overvåkingsprogrammet, som har pågått siden 1985, er å bidra til å sikre at maten ikke inneholder rester som kan være helseskadelige for forbruker. Det var ingen funn i importert kjøtt.

På oppdrag fra Mattilsynet har Veterinærinstituttet administrert prøveuttak, -mottak, analyser og rapportering til programmet.

Prøver fra levende dyr og norskprodusert kjøtt og innmat fra storfe, gris, småfe, fjørfe, rein og hest, samt i melk, egg og honning blir analysert for restmengder av forbudte stoffer, legemidler, forurensende stoffer, hormoner og andre vekststimulerende stoffer. Prøver av elg, hjort og rådyr blir innhentet og undersøkt for tungmetallinnhold.

Totalt ble det tatt ut 3831 prøver av de forskjellige dyreartene/næringsmidlene i 2010. I 135 prøver (3,5 %) ble det gjort funn som ikke overholdt kravene.

Dette er et høyere antall enn tidligere år, noe som først og fremst skyldes at funn som ikke overholder kravene for tungmetallinhold i vilt er tatt med (79 prøver). Vilt har tidligere år også hatt høye analyseresultatet, men det er ikke vedtatt grenseverdier for artene. 

Steroider i tre dyr, spor av tyreostatika i 46 dyr, antibakteriologiske midler i melk og honning, narasin i to egg samt tungmetallene kadmium og bly er stoffene som ble funnet i for høye konsentrasjoner.

I importprogrammet ble det utført 170 analyser på 80 prøver, og alle prøvene overholdt kravene.

Prøvene har blitt analysert ved laboratorier ved Norges veterinærhøgskole, Norges laboratorium for dopinganalyse ved Oslo Universitetssykehus Aker, Ghent Universitet, Belgia, Bioforsk Plantehelse - Pesticidkjemi og Veterinærinstituttet i Oslo.

Les rapporten Restmengder av legemidler og forurensninger i levende dyr og animalske næringsmidler - 2010

Les tidligere fremmedstoffrapporter i Veterinærinstituttets rapportserie

Les mer hos Mattilsynet

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Dag Grønningen, overingeniør
Tlf: 23 21 60 68
E-post: dag.gronningen@vetinst.no

Del artikkel