G. salaris er ansett som en av de største truslene mot ville bestander av norsk Atlantisk laks (Salmo salar). Norske myndigheter ved Miljøverndepartementet, har som et høyt prioritert mål å motarbeide spredning av parasitten, og om mulig å utrydde den fra de områdene hvor den allerede er etablert.
G. salaris ble første gang påvist i Lærdalselva i 1996, og frem til i dag er det gjennomført flere kjemiske behandlinger for å bekjempe parasitten, uten at det har lyktes å utrydde den fra vassraget.
Tiltaket i 2009 ble gjennomført som en kjemisk behandling der AlS ble brukt i hovedelva og i små og store sidebekker, mens CFT-Legumin ble brukt i avsnørte dammer som ikke var i direkte kontakt med elva på behandlingstidspunktet.
Tiltaket hadde som målsetning å redusere infeksjonen av G. salaris til et lavt nivå for å dempe smittepresset fra Lærdalselva mot andre vassdrag i Sognefjorden. Behandlingen hadde også til hensikt å videreutvikle AlS-metoden med tanke på kommende tiltak i Lærdalselva der målet vil være å utrydde parasitten fra vassdraget.
Behandlingen ble gjennomført på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning. Prosjektet har vært organisert i henhold til DN-notatet ”Organisering av arbeid med Gyrodactylus-bekjempelse”, med Veterinærinstituttet som hovedansvarlig for tiltaket. Nødvendig kompetanse for planlegging og gjennomføring av AlS-behandlingen ble innhentet fra NIVA.
Behandlingen betraktes som vellykket basert på undersøkelser som viser at all fisk som ble samlet inn og undersøkt i etterkant av behandlingen var negativ for infeksjon med G. salaris.
Les rapporten ”Behandling med aluminiumsulfat (AIS) og CFT-Legumin mot Gyrodactylus salaris i Lærdalselva 2009”
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Sigurd Hytterød, forsker, seksjon for parasittologi
E-post: sigurd.hytterod@vetinst.no
Tlf.: 23 21 61 25