Ny påvisning av revens dvergbendelmark i Sverige

Denne saken er eldre enn to år

Revens dvergbendelmark (Echinococcus multilocularis) ble tidligere i år påvist hos rødrev på vestkysten av Sverige (Uddevalla). Den er nå også påvist på østkysten (Katrineholm).  Alle de vel 2000 norske rødrevene som så langt er undersøkt har testet negativt. 

 

Parasittens utbredelse 
Echinococcus multilocularis forekommer i store deler av Europa, og på Svalbard, men har fram til 2011 vært betraktet som fraværende i fastlands-Norge, Sverige og Finland. I februar 2011 ble parasitten påvist hos en rødrev skutt på vestkysten (Uddevalla, Västre Götaland) av Sverige. Reven inngikk i det svenske overvåkingsprogrammet for Echinococcus multilocularis hos rødrev. Et tilsvarende overvåkingsprogram har vært etablert i Norge. Så langt er vel 2000 norske rever undersøkt uten at parasitten har blitt påvist. Etter førstegangspåvisningen i Uddevalla ble de svenske undersøkelsene sterkt utvidet, og parasitten er nå (april 2011) påvist i et nytt geografisk område (Katrineholm, Södermanland) på østkysten.

Påvisning av dverbendelmarken Echinococcus multilocularis i Sverige

Påvisning av dverbendelmarken Echinococcus multilocularis i Sverige, april 2011. Kartografi: Chiek Er, Veterinærinstituttet.

Påvisningene i Sverige dokumenterer at Skandinavia ikke er fri for Echinococcus multilocularis, men resultatene fra overvåkingsprogrammene viser at forekomsten er svært lav. Denne lave forekomsten av parasitten gjør at smittefaren til mennesker fortsatt er veldig liten i Skandinavia. 

Fare for smitteintroduksjon til Norge
Det er fare for smitteintroduksjon til Norge via irregulær import av kjæledyr (hund), eller regulær innreise av kjæledyr som ikke er forskriftsmessig behandlet med parasittmidler. I henhold til dagens regelverk skal hunder og katter som ankommer Norge fra utlandet, inkludert Sverige, behandles med medisiner som eliminerer Echinococcus multilocularis i dyrenes tarm. Les mer om denne behandlingen hos Mattilsynet

Les mer om Echinococcus multilocularis i vårt faktaark

og om parasitten i mennesker hos Folkehelseinstituttet.

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet

Del artikkel