Ny kunnskap om alvorlig fiskesykdom

Denne saken er eldre enn to år

Ruth Torill Kongtorp har gjennom sitt doktorgradsarbeid vist at hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB) er en alvorlig infeksjonssykdom hos atlantisk laks i oppdrett med stort potensial for spredning av smitte. Med et økende antall sykdomsutbrudd de siste årene kan denne sykdommen derfor være en betydelig trussel mot norsk lakseoppdrett.

HSMB ble først oppdaget i 1999, og har siden blitt funnet ved sykdomsutbrudd i et stort antall oppdrettsanlegg langs hele norskekysten. Kongtorp har i avhandlingen beskrevet sykdommen og sammenlignet sykdomsforandringene med kjente sykdommer som pankreassykdom (PD) og kardiomyopatisyndrom (CMS). Både i feltmateriale og smitteforsøk fremstår HSMB som en ny sykdom som er forårsaket av et ukjent smittestoff.

Kongtorp og kolleger har også undersøkt sykdomsutviklingen i felt og smitteforsøk. HSMB gir hovedsakelig betennelse og celledød i hjertet. Disse skadene oppstår på et tidlig tidspunkt i sykdomsutviklingen, og kan vedvare i mange måneder. De tidligste forandringene som ble funnet, var betennelsesceller langs blodkar i det kompakte hjertemuskellaget, samt i hinnene som dekker hjertemuskulaturen (epikardet utenpå hjertet og endokardet på innsiden). Etter hvert ble også hjertemuskulaturen involvert i betennelsen.

Laksen kan ha store skader i hjertet uten å vise ytre sykdomstegn, men det er som regel sykdomsutbrudd med forøket dødelighet i oppdrettsanlegget når betennelsen omfatter en stor del av hjertevevet. Under sykdomsutbrudd forårsaket av HSMB kan nær 100 % av fisken ha store hjerteforandringer. I denne fasen blir det også betennelse og celledød i den røde skjelettmuskulaturen, celledød i leveren, samt ødem og sirkulasjonsforstyrrelser i flere organer hos mange fisk.
Ved hjelp av smitteforsøk har Kongtorp og kolleger vist at flere organer inneholder smittestoff under sykdomsfasen. Materiale fra hjerter som inneholdt smittestoff ble tatt ut to måneder før et sykdomsutbrudd, under selve utbruddet og to måneder etter at utbruddet var over. Dette materialet var i stand til å overføre sykdommen til frisk forsøksfisk.

Cand.med.vet Ruth Torill Kongtorp disputerte 23. januar 2009 for pH.D. - graden ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen: “Heart and skeletal muscle inflammation (HSMI) in Atlantic salmon, Salmo salar: pathology, pathogenesis and experimental infection”.

Arbeidet er utført ved Veterinærinstituttet i Oslo, med god hjelp av fiskehelsetjenester og oppdrettere. Prosjektet ble finansiert av Norges forskningsråd og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. Tittelen på avhandlingen er ”Hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB) hos atlantisk laks (Salmo salar): patologi, patogenese og eksperimentell infeksjon”.

Personalia:
Ruth Torill Kongtorp kommer opprinnelig fra Lier. Hun tok veterinærmedisinsk embetseksamen ved Norges veterinærhøgskole i 2002. Hun arbeider som forsker ved Veterinærinstituttet i Oslo.

Kontakt:
Ruth Torill Kongtorp
Tlf. 23 21 63 60
E-post: ruth-torill.kongtorp@vetinst.no

 

Del artikkel