Det er svært viktig at alle som arbeider med levende griser her i landet bidrar til at følgende retningslinjer følges:
- Minst mulig besøk i grisehuset. Alle besøkende skal skifte til besetningens klær og fottøy, samt vaske hendene grundig.
- Personer som selv enten har eller har hatt influensalignende symptomer siste 7 dager, eller som i sin nære omgangkrets (i samme hushold) har personer som enten har eller har hatt influensa i løpet av de siste 7 dager, bør ikke inn i grisehus. Dette gjelder også besetningens egne folk.
- Veterinærer og andre som har vært i grisehus hvor det foreligger mistanke om svineinfluensa skal ikke inn i andre grisehus før det har gått 72 timer.
- Hvis punktene over ikke kan overholdes bør det brukes maske og hansker, og en bør ha minst mulig direkte kontakt med grisene.
Når vaksinen mot det nye ”pandemi (H1N1) 2009” viruset kommer, bør svineprodusenter og andre som kommer i kontakt med griser la seg vaksinere. Helsemyndighetene bør prioritere vaksinasjon av denne gruppen personell.
For å hindre at infeksjon med influensa virus får fotfeste i den norske svinepopulasjonen er det er viktig at svineprodusenter og veterinærer er årvåkne med henblikk på å oppdage smitte til gris på et tidlig stadium. En bør spesielt ha fokus på svinebesetninger hvor en vet at det har forekommet influensa hos mennesker på gården eller hos besøkende (for eksempel veterinær).
Det er relevant å mistenke infeksjon med influensa virus i en besetning hvor flere griser i løpet av kort tid får feber og luftveissymptomer i form av nysing, hoste, anstrengt respirasjon eller utflod fra nesen.
Utfyllende informasjon om influensa A (H1N1) finner du her.
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Bjørn Lium, forsker/dyreartsansvarlig gris, seksjon for husdyrhelse og -velferd
Tlf.: 23 21 63 87/913 31 198
E-post: bjorn.lium@vetinst.no
Anna Germundsson, forsker/virolog, seksjon for virologi og serologi
Tlf.: 23 21 64 02/464 86 056
E-post: anna.germundsson@vetinst.no