Norsk fiskeoppdrett bruker minimalt med antibiotika

Denne saken er eldre enn to år

Mindre enn 1 % av oppdrettsfisken blir årlig behandlet med en antibiotikakur, og forbruket er redusert med 99 % siden 1987.  Risikoen for rester av antibiotika og spredning av resistente bakterier med produkter fra norsk oppdrettsfisk anses derfor som svært liten og sikrer norske forbrukere trygg mat.

I årene rundt 1990 hadde oppdrettsnæringen store problemer med bakteriesykdommer, og forbruket av antibiotika var høyt. Vaksinasjonsprogrammer og andre driftsmessige tiltak gjorde at sykdommene kom under kontroll i løpet av få år, og oppdrettsnæringen har nå god kontroll med bakterieinfeksjoner hos oppdrettsfisk. Norge er en internasjonalt ledende nasjon innen produksjon av mat fra akvakultur, og størst i verden på lakseoppdrett. 

Effektive tiltak
Antibiotika har i mange tiår vært et effektivt hjelpemiddel i behandlingen av infeksjonssykdommer, og dermed bidratt til god helse og velferd. Ukritisk bruk til fisk, dyr og mennesker medfører imidlertid problemer med resistente bakterier.  For å forebygge utbrudd av sykdommer hos oppdrettsfisk som medfører bruk av antibiotika er det igangsatt en rekke effektive tiltak.

  • All laksefisk i oppdrett vaksineres mot de viktigste bakterieinfeksjonene før de settes ut i sjøen.
  • Offentlig regelverk og næringens egne driftsopplegg gir grunnlag for en oppdrettsvirksomhet med redusert risiko for sykdomsutbrudd og smittespredning.
  • Bruk av antibiotika kan bare skje etter anvisning av veterinær eller fiskehelsebiolog.
  • Kontroll for mulige rester av antibiotika gjennomføres rutinemessig i anlegg der fisken har blitt medisinert.
  • All bruk av antibiotika og andre medisiner til oppdrettsfisk må rapporteres til myndighetene.

Utvikling av antibiotikaresistens blir overvåket gjennom et overvåkningsprogram, og i NORM/NORM-VET rapporten presenteres resultatene for både human- og veterinærmedisin.

18. november er den europeiske antibiotikadagen.
Dette er et årlig arrangement som markeres i Norge og mange andre land i Europa.  Formålet er å øke kunnskapen om korrekt bruk av antibiotika hos publikum og i de aktuelle fagmiljøene både på human- og veterinærsiden, og dermed forebygge utbredelsen av antiobiotikaresistente bakterier.

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Atle Lillehaug
fagansvarlig fiskehelse

Del artikkel