MRSA er resistent mot viktige antibiotika, og bakterien er kjent for å forårsake alvorlige sykehusinfeksjoner. MRSA var tidligere utelukkende et problem i sykehus og helseinstitusjoner. I de senere år har det vist seg at MRSA-bakterier også kan forekomme i andre miljøer, blant annet hos dyr.
Hos hund og katt er det hovedsakelig humane MRSA-varianter som forekommer, noe som tilsier at dyrene har fått bakterien fra mennesker. Det er en kjent human MRSA-variant som nå er isolert fra den aktuelle hunden. Dyr med MRSA kan tjene som et reservoar for bakterien, og de vil kunne smitte den videre til både dyr og mennesker.
Veterinærinstituttet har tidligere påvist MRSA-bakterien hos dyr tre ganger; hos en hund, en katt og hos gris. Det dreide seg også i disse tilfellene om humane MRSA-varianter. Ved to av tilfellene var det på forhånd kjent at eier av dyrene hadde MRSA.
Det nyeste MRSA-tilfellet kan være et eksempel på en ny smittevei for bakterien. Vanligvis er eier av dyret primær smittekilde, og dyret kan smittes av MRSA fra sin eier. I dette tilfellet kan hunden ha blitt smittet under operasjon, og eier, veterinærer og andre personer som har hatt kontakt med hunden, kan ha fått overført MRSA-bakterier fra hunden.
Det er kjent at mennesker som blir behandlet ved helseinstitusjoner i land med høy forekost av antibiotikaresistente bakterier, løper en større risiko for å bli smittet med MRSA. Det er sannsynlig at også dyr som får veterinær medisinsk behandling i slike land, vil ha økt risiko for å bli smittet med MRSA.
MRSA hos mennesker har vært meldepliktig siden 1995 her i landet. MRSA-situasjonen i Norge for mennesker og dyr blir fulgt opp via overvåkningsprogrammene for antibiotikaresistens, NORM/NORM-VET hvert år.
Faktaark om meticillinresistente stafylokokker (MRSA og MRSP)
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet
Marianne Sunde, forsker, seksjon for bakteriologi
Tlf.: 23 21 63 81
E-post: marianne.sunde@vetinst.no
Madelaine Norström, forsker, zoonosesenteret
Tlf.: 23 21 64 82
E-post: madelaine.norstrom@vetinst.no