Mistanke om bovin spongiform encefalopati – BSE

Denne saken er eldre enn to år

Det er mistanke om bovin spongiform encefalopati (BSE) hos ei ku i Nord Trøndelag.  Hjerneprøve fra kua har blitt tatt ut som et ledd i overvåkningsprogrammet for BSE i Norge og innledende tester har funnet prøven positiv.

Den 15 år gamle kua av kjøttferase ble avlivet 12.01.2015 på grunn av fotproblemer ved utegang. I henhold til regelverk for overvåkning av BSE i Norge ble det rutinemessig tatt ut hjerneprøve. Prøven som ble analysert på Veterinærinstituttet i Oslo, viste seg å være positiv på den innledende testen (ELISA-test). Videre laboratorieundersøkelser foregår og prøven må undersøkes med en bekreftende test av EU referanselaboratorium i England før man med sikkerhet kan si at dette er et positivt BSE-tilfelle.

Bovin spongiform encefalopati er en overførbar prionsjukdom som rammer sentralnervesystemet hos storfe. Sjukdommen utvikler seg gradvis med sentralnervøse symptomer, ustø og ukoordinerte bevegelser og vekttap. Symptomene viser seg vanligvis ikke før dyra er 4 -5 år. Sjukdommen har tidligere ikke vært påvist i Norge. I Europa er sjukdommen påvist i mange land, men særlig England har vært hardt rammet av BSE, med over 180 000 tilfeller. I likhet med andre land i Europa har Norge hatt et aktivt overvåkningsprogram for BSE siden 2001. Hvert år har det blitt undersøkt ca. 20.000 storfe eldre enn 2 år. Til sammen er det testet mer enn 273.000 storfe i Norge uten positive funn.

BSE smitter ikke direkte mellom dyr. Det kan oppstå spontant hos eldre storfe og man regner med at såkalt atypisk (spontan) BSE oppstår hos ca ett av en million storfe. Epidemien i Europa skyldes tidligere bruk av kjøtt og benmel til foring av husdyr, og forbud mot dette har ført til en rask tilbakegang av epidemien. I dag er de fleste tilfellene som oppdages spontan BSE.

Relevante lenker:
Faktaark of BSE

Les også nettmelding fra Mattilsynet.

 

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet:
Jorun Jarp

Del artikkel