I et treårig prosjekt ble nytresket økologisk og konvensjonelt dyrket havre, hvete og bygg samlet som parprøver som var sammenlignbare med hensyn på kornart, lokalitet og høstetidspunkt. I tillegg til mindre Fusarium-smitte hadde økologisk dyrket korn lavere innhold av trichothecen-mykotoksiner; deoksynivalenol (DON), HT-2 toksin og T-2 toksin, som er de viktigste mykotoksinene i vårt korn.
Det ble også samlet inn en rekke opplysninger knyttet til kornproduksjonen på den enkelte gården. Dataene viste at bruk av kjemisk soppbekjempning, kraftig gjødsling -spesielt bruk av lettløselig nitrogengjødsel- samt liten grad av vekstskifte, var de tre viktigste faktorene med klarest sammenheng med høyt innhold av Fusarium og mykotoksiner i kornet.
Forklaringene på disse funnene er antakelig at pesticidbruk dreper organismer som kan konkurrere med Fusarium, som selv kun i begrenset grad er mottakelig for sprøytemidlene. De mykotoksinproduserende muggsoppene kan da lettere få overtak i et mikrokosmos ute av balanse.
Kraftig nitrogengjødsling øker planteveksten, men gir dem svekket cellestruktur og mer sårbarhet mot planteskadegjørere som Fusarium, samt en tettere åker med mer fuktighet og smittetilgang. Liten grad av vekstskifte er vanlig hos mange konvensjonelle kornprodusenter, noe som er vist å fremme smittereservoaret av Fusarium på stedet.
Forskningsartikkelen i journalen Food Additives and Contaminants: Part A
Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Aksel Bernhoft, forsker, seksjon for toksikologi
Tlf: 23 21 62 60
E-post: aksel.bernhoft@vetinst.no