Miles skal oppholde seg halvparten av tiden ved Veterinærinstituttet i Oslo og resten av tiden skal han ha Marine Institute i Galway, Irland som arbeidssted. Han har tidligere arbeidet ved Veterinærinstituttet og deltatt i oppbyggingen av Instituttets algetoksingruppe.
Enkelte algetyper produserer stoffer som kan være giftige for mennesker. Ved oppblomstringer av slike giftproduserende alger tas giftstoffene opp og konsentreres i skjellene. Det kan ta lang tid for skjellene å kvitte seg med giftstoffene. Det kan derfor være gift i sjømaten lenge etter at algene har forsvunnet fra vannet.
Prosjektets formål
Formålet med dette prosjektet er å isolere og identifisere viktige algegifter innenfor gruppene azaspiracider, okadasyre, pektenotoksiner og yessotoksiner. I tillegg skal Miles studere hvordan skjellene omdanner og kvitter seg med algegiftene. I samarbeid med andre forskere både i Norge og internasjonalt vil han studere hvordan de ulike algegiftene virker på celle- og molekylnivå for bedre å kunne forstå deres giftvirkning. Et annet viktig formål med prosjektet er å utvikle robuste kjemiske analysemetoder som gjør det mulig å påvise de forskjellige algegiftene i skjell.
Prosjektet er finansiert gjennom EUs 7. arbeidsprogram for forskning og teknologi (grant agreement No. 221117). Dette programmet bidrar til å øke forskermobiliteten og forskersamarbeidet i Europa. Rammeprogrammet gjør det også mulig for topp-forskere fra andre deler av verden å komme til Europa og bidra til å forbedre europeisk forskning. Marie Curie International Incoming Fellowship er et målrettet virkemiddel som nettopp gir internasjonale forskere muligheten til å arbeide i Europa i en periode. Dette er den eneste norske søknaden innenfor Marie Curie International Incoming Fellowship som har blitt innvilget så langt i 7RP.
Faktaark om algetoksiner i skjell
Veterinærinstituttets kontaktpersoner:
Chris. O Miles, forsker, seksjon for kjemi
Tlf.: 23 21 62 32, e-post: chris.miles@vetinst.no
Arne Flåøyen, avdelingsdirektør, fôr og mattrygghet
Tlf: 23216270/48224286
e-post: arne.flaoyen@vetinst.no