Bakterier som er resistente mot ett eller flere antibiotika er et økende problem i mange land i verden, og sammenhengen mellom bruk av antibiotika og utvikling av resistente bakterier er godt dokumentert.
Effektivt hjelpemiddel
Antibiotika har i mange tiår vært et effektivt hjelpemiddel i behandlingen av infeksjonssykdommer og dermed bidratt til god helse og velferd. Ukritisk bruk til dyr og mennesker medfører imidlertid problemer med resistente bakterier. Forbruket av antibiotika er lavt i norsk husdyrhold sammenlignet med andre land i Europa. Mangeårig innsats innen forebyggende helsearbeid og bred enighet om retningslinjer for forsvarlig bruk av antibiotika til husdyr har bidratt til den gunstige situasjonen.
Utvikling av antibiotikaresistens blir overvåket gjennom et overvåkningsprogram, og i NORM/NORM-VET rapporten presenteres resultatene for både human- og veterinærmedisin.
Prinsipper for bruk av antibiotika
Legemiddelverket koordinerer revisjonen av nasjonale retningslinjer for bruk av antibiotika til storfe, svin, sau og geit. Følgende overordnede prinsipper blir lagt til grunn:
- All bruk av antibiotika skal være basert på en forutgående undersøkelse av pasienten(e).
- For å oppnå tilfredsstillende behandlingseffekt er det viktig å velge rett antibiotikum og dosering. Bakteriologisk undersøkelse av prøvemateriale fra pasienten og resistensbestemmelse gir viktig kunnskap som bidrar til effektiv behandling.
- Antibiotika kan deles inn i smalspektrede og bredspektrede preparater. De førstnevnte virker målrettet på en eller få bakteriegrupper og bør være førstevalg ved behandling dersom bakteriene er følsomme for disse preparatene.
- Verdens helseorganisasjon har definert enkelte antibiotikapreparater som særlig viktige i behandlingen av infeksjonssykdommer hos mennesker, og slike antibiotika bør derfor brukes svært restriktivt i veterinærmedisin.
- Noen antibiotika har depoteffekt og frigis over lang tid i en pasient. Restriktiv bruk av disse preparatene anbefales på grunn av usikkerheten om de kan fremme resistensutvikling.
18. november er den europeiske antibiotikadagen.
Dette er årlig arrangement som markeres i Norge og mange andre land i Europa. Formålet er å øke kunnskapen om korrekt bruk av antibiotika hos publikum og i de aktuelle fagmiljøene både på human- og veterinærsiden og dermed forebygge utbredelsen av antiobiotikaresistente bakterier.
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Arve Lund