Lavpatogent aviært influensavirus (LPAI) av type H7 påvist hos stokkand i Danmark

Denne saken er eldre enn to år

Den danske Fødevarestyrelsen har den 31. mai meldt om påvisning av lavpatogent aviært influensavirus (LPAI) av type H7 i besetning med stokkender nord for Viborg i Midtjylland. Infeksjonen er oppdaget under den rutinemessige overvåkningen og tas svært alvorlig på grunn av virusets evne til å utvikle en høyere patogenitet. Foreløpig er ikke smittekilden kjent, men det antas at viruset stammer fra ville fugler.

Fugleinfluensa (Aviær influensa) forårsakes av influensavirus A og rammer en rekke fuglearter, inkludert fjørfe. Ulike varianter av aviært influensavirus fører til sykdom av svært forskjellig alvorlighetsgrad hos fugl. I sin alvorlige form har sykdommen hos fjørfe blitt kalt hønsepest (fowl plague), i dag brukes betegnelsen høypatogen aviær influensa (HPAI). Det finnes også en variant av aviær influensa med et mildt sykdomsforløp; lavpatogen aviær influensa (LPAI). LPAI-virus av subtypene H5 og H7 kan, når de får sirkulere i fjørfeflokker, mutere og bli HPAI-virus.

Den viktigste smittekilden for lavpatogene influensavirus til fjørfe er friske smittebærende viltlevende fugler, og i særlig grad unge andefugler under høsttrekket. Disse fuglene er ofte bærere av influensa A virus av ulike subtyper, og i noen tilfeller også subtypene H5 eller H7. Flere utbrudd av aviær influensa har vært sett langs hovedtrekkruter for ville fugler. Særlig høy risiko for smitte til fjørfeflokker er det når disse holdes utendørs, eller når dyra får drikkevann fra innsjøer med mye villfugl.

Når sykdommen opptrer i fjørfeflokker er den ekstremt smittsom. Influensavirus skilles ut i store mengder med avføringen, og viktigste smittevei fra infiserte fjørfebesetninger er via direkte og indirekte kontakt. Eksempler på hyppig forekommende indirekte kontakt mellom fjørfebesetninger som utgjør en smitterisiko i denne sammenhengen er persontrafikk, livdyrtransporter, fôrtransporter og utstyr som tas inn i besetningene i forbindelse med slakting.

Les mer på Mattilsynet sider.

Fakta om fugleinfluensa.

Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Bruce David 

Del artikkel