Lakselus - bekymret for resistens

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har over flere år vært bekymret for et økende grad av resistensutvikling for midler som brukes til bekjempelse av lakselus. Dette avspeiler seg nå i en økning i salget av midler mot lakselus og en økning i bruk av eldre midler som ikke har vært brukt på flere år.

For å motvirke resistensutviklingen er det meget viktig med korrekt bruk av midlene og samordnede behandlinger. Til hjelp i dette arbeidet er det utarbeidet en veileder for nasjonal bekjempelse av lakselus. På oppdrag fra Mattilsynet starter Veterinærinstituttet opp et overvåkningsprogram for lakselusresistens i 2010.

Fiskehelserapporten 2009 viser at det i 2009 vært mer lus i norske oppdrettsanlegg enn på flere år, noe som var spesielt tydelig på slutten av året. I henhold til innrapporterte tall fra fiskeoppdretterne (www.lusedata.no) var gjennomsnittlig antall bevegelige lus i anleggene i 2009 under 0,5 frem til juni, deretter økte tallet sterkt. I september–oktober hadde anleggene i snitt 1,5 bevegelige lus på fiskene. Statistikken viser en topp i november på to lus per fisk, og så en liten nedgang i desember. Denne utviklingen kommer frem i meldingene til Mattilsynet.

Det er observert økende grad av nedsatt følsomhet/resistens mot de lakselusmidlene som har vært brukt de siste ti årene og som fram til nå har vært svært effektive. Dette gjelder både emamectinbenzoat og pyretroider. I tillegg er det tatt i bruk lusemidler som har vært benyttet tidligere, som organofosfater, kitinsyntesehemmere og hydrogenperoksid.

På tross av dette har det vært hyppige overskridelser av tiltaksgrensen. Fra april til september hadde 37 % av lokalitetene overskredet grensen minst én gang, mens 14 % var over minst to ganger på rad og 6 % tre eller flere ganger på rad. På slike lokaliteter kan utslakting av fisken være et nødvendig virkemiddel. Veterinærinstituttet har koblet sammen opplysningene fra lusedata med data om medisinbruk, og resultatene viser tydelig at det er en positiv sammenheng mellom disse også lokalt. På de stedene der det brukes mest avlusningsmiddel rapporteres det høyest lusetall.

 

Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Brit Hjeltnes, avdelingsdirektør fiske- og skjellhelse
Tlf.: 55 36 38 24/918 89 376
E-post: brit.hjeltnes@vetinst.no

Del artikkel