Kronisk fotråte hos villrein

Denne saken er eldre enn to år

Fotråte ble diagnostisert på 23 villrein skutt under høstjakt i Rondane i 2007 og 2008. Tre nye reinsdyr som ble avlivet i januar 2009 hadde større hevelse i foten enn dyrene som ble skutt om høsten. Dette skyldtes at det hadde utviklet seg en kronisk og deformerende betennelse i beinvevet i fotknoklene.

Utbrudd av fotråte (digital nekrobasillose) hos villrein i Rondane Nord og Sør ble oppdaget i forbindelse med jakten i 2007 og 2008. I 2007 var ca 2% av reinsdyrene i Rondane Sør angrepne av denne sjukdommen. Diagnosen ble bekreftet på alle de 23 dyrene som ble undersøkt i laboratoriet. Tilstanden var karakterisert ved et hudsår og en diffus betennelse i fotens bløtvev. Ledd, seneskjeder og beinhinner var ofte medinndratt. Sjukdommen skyldes infeksjon med bakterien Fusobacterium necophorum.

Fotråte hos sau forårsakes av en annen bakterie, Dichelobacter nodosus.

Tre nye villrein med fotråte ble skutt og undersøkt i januar 2009. Disse hadde kraftigere hevelse i foten (klubbeforma) enn dyrene som var avlivet om høsten. Hevelsen var forbundet med en omfattende kronisk og deformerende betennelse i beinvevet i fotknoklene. Den kraftige hevelsen i foten i slike langt fremskredne sjukdomstilfeller er trolig bakgrunnen for samenes bruk av betegnelsen slubbo (klubbe) om denne tilstanden.

Fotråte hos rein

Fotråte var den mest tapsbringende reinsjukdommen i nord-norsk reindrift på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Dette hadde sammenheng med den intensive driften med små flokker og hyppige samlinger på små arealer, f. eks. i forbindelse med melking, som ble praktisert på denne tiden. På de opptråkka og ofte gjørmete samlingsplassene oppsto det et gunstig miljø for bakterien.

Sjukdomsutbruddene i Rondane i 2007 og 2008 opptrådte i etterkant av to somre med uvanlig mange nedbørsdager, noe som trolig har begunstiget bakteriens overlevelse i miljøet og smitteoverføring mellom dyr.

Veterinærinstituttet ønsker å følge opp denne sjukdomstilstanden i Rondane og andre sentrale villreinpopulasjoner i årene som kommer.

Klubbeforma hevelse (fotråte) i ene bakfoten til en villrein skutt i Rondane i januar. Foto: Seksjon for vilthelse.

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Kjell Handeland, seniorforsker, seksjon for vilthelse
Tlf.: 23 21 63 50
E-post: kjell.handeland@vetinst.no

 

Del artikkel