Veterinærinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for GMO og er derfor spesielt opptatt av å sikre at alle GMOer er sporbare. Både med hensyn til mattrygghet og miljøvern er det helt avgjørende å ha evne og mulighet til å påvise og beskrive i detalj enhver GMO, uavhengig av offentlig tilgjengelig informasjon. Sporbarhet forutsetter tilgjengelige påvisningsmetoder og relevant referansemateriale.
I høringssvaret til Direktoratet for naturforvaltning som forvalter den norske genteknologiloven påpekes flere uavklarte forhold når det gjelder den aktuelle genmodifisert maishybriden - MON 89034 x MON 88017. Disse gjelder bl.a. problemstillinger knyttet til sporbarhet og merking, utilsiktede hybrider i felt som følge av krysninger med andre godkjente genmodifiserte maissorter, mulig helse- og miljørisiko, og bærekraft, etikk og samfunnsnytte.
I forhold til sporbarhet og merking påpekes særlig to forhold:
- Genmodifiserte hybrider bidrar til uklare ansvarsforhold i forhold til tolkning og overholdelse av grenseverdien 0,9% for merking. Dette kan i verste fall svekke hele merkeordningen.
- Dagens regelverk stiller ikke tilstrekkelige krav om testing og dokumentasjon på at offisielle analysemetoder vil fungere på frø og produkter av en GMO. Dette kan svekke sporbarheten, og i verste fall også gå ut over mattryggheten.
I forhold til helserisiko påpekes det bl.a. at den aktuelle GMOen vil inneholde til sammen fire nye gener som koder for resistens mot insekter eller toleranse for sprøytemidler. Veterinærinstituttet ønsker bedre dokumentasjon på at ikke kombinasjonen har samvirkeeffekter som er sterkere og/eller andre enn effekten av hvert enkelt gen alene (1 + 1 + 1 + 1 bør ikke bli mer enn 4).
I forhold til miljørisiko påpekes bl.a. forhold som kan bidra til utilsiktet spredning, selv om sannsynligheten er liten. Egenskaper som kan gi bedre overlevelsesevne under realistiske betingelser krever spesiell varsomhet. Sprøytemiddeltoleranse er et eksempel på en slik egenskap. Høsten 2009 kom ulovlige sprøytemiddeltolerante genmodifiserte linfrø på markedet også her i Norge, trolig som et resultat av bedre overlevelsesevne og ulike uheldige og utilsiktede forhold.
Les hele høringssvaret til Direktoratet for naturforvaltning i lenken under:
Relaterte artikler:
Kombinerte GMOer gir nye utfordringer
Analyser bekrefter ulovlige linfrø i Norge
Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Arne Holst-Jensen, forsker, fagansvarlig GMO
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf. 23 21 62 43
E-post: arne.holst-jensen@vetinst.no