Edelkrepsen forsvant fra Glomma i 2003-2004 som følge av krepsepest. Siden den tid har sykdommen blitt overvåket ved hjelp av burforsøk med edelkreps på utvalgte lokaliteter i vassdraget. Ved tegn på sykdom eller dødelighet blir kreps sendt til Veterinærinstituttet for diagnostiske undersøkelser. Krepsepest har blitt påvist hos slik kreps både i 2005, 2007-2009, og nå også i 2010.
Krepsepest er en alvorlig smittsom sykdom (Liste 3 – nasjonal sykdom) etter bestemmelsene i Matloven, og er en alvorlig trussel mot de norske bestandene av edelkreps. Når den påvises kan Mattilsynet sette i verk tiltak for å begrense videre smittespredning, og for å forsøke utrydde smitten fra lokaliteten. Årets påvisning i Glomma er innenfor den eksisterende smittesonen, og vil derfor ikke kreve oppretting av en ny smittesone.
Funnet bekrefter at det finnes en ukjent smittekilde til krepsepest i Glomma. I et vassdrag som er tomt for kreps forventes det at smitten forsvinner i mangelen på levende verter. Når smitten opprettholdes må det finnes et reservoar. Den vanligste og eneste godt dokumenterte kilden til krepsepestsmitte er ulovlig introdusert nordamerikansk kreps som kan være kroniske bærere av Aphanomyces astaci, eggsporesoppen som forårsaker krepsepest. For de nordamerikanske artene av ferskvannskreps er A. astaci relativt harmløs, mens den for europeiske arter av ferskvannskreps inkludert edelkreps forårsaker bortimot 100 % dødelighet.
Fram til 2006 var man overbevist om at Norge var fri for slike introduserte, smittebærende kreps. Men så ble det fortløpende avslørt ulovlig introdusert nordamerikansk signalkreps i Dammane landskapsvernområde (Telemark, 2006), Øymarksjøen i Haldenvassdraget (Østfold, 2008), og på Ostøya i Oslofjorden (Akershus, 2009). Dette viser at problemet er større enn tidligere antatt. For Glomma gjenstår det å avsløre smittekilden.
Les også
Aktuelt tema: Krepsepest
Les også mer tiltak mot krepsepest hos Mattilsynet.
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet
Trude Vrålstad, forsker
Seksjon for Mykologi
Telefon: 23 21 62 47 eller 93 22 23 80
E-post: trude.vralstad@vetinst.no
Atle Lillehaug, seksjonsleder
Seksjon for fiskehelse
Telefon: 918 71 672
E-post: atle.lillehaug@vetinst.no