Buåavassdraget i Eidskog renner gjennom Harstadsjøen og videre til Sverige hvor elva skifter navn til Högsäterelva. Det ble oppdaget nordamerikansk signalkreps på svensk side i 2004 som er kroniske bærere av Aphanomyces astaci, eggsporesoppen som forårsaker krepsepest.
Direktoratet for Naturforvaltning finansierte derfor byggingen av en vandringssperre på svensk side for å redusere risiko for spredning av smittebærende signalkreps inn på norsk side. Vandringssperren sto ferdig i 2007, og Buåa har siden vært overvåket på norsk side både med burforsøk med levende edelkreps, teinefiske og dykking med tanke på å tidlig fange opp spredning av krepsepestsmitte og / eller smittebærende signalkreps.
Det er i burforsøk på norsk side smitten nå er påvist, men det er foreløpig ikke kjent om hvordan smitten har kommet over på norsk side. Krepsepest er en alvorlig smittsom sykdom (Liste 3 – nasjonal sykdom) etter bestemmelsene i Matloven, og er en alvorlig trussel mot de norske bestandene av edelkreps.
Når den påvises kan Mattilsynet sette i verk tiltak for å begrense videre smittespredning, og for å forsøke utrydde smitten fra lokaliteten. Blant annet er det krav om å tørke og/eller desinfisere båter, fiske- og fangstutstyr og annet utstyr eller redskaper som har vært benyttet i smitteerklærte vassdrag, før slikt utstyr kan brukes andre steder. Dette gjelder nå også for Buåa.
Mattilsynet ber også publikum være ekstra oppmerksomme og ta beskrevne forholdsregler med alt av båter og utstyr som har vært brukt i Buåa før det brukes i andre vassdrag. Funn av døde kreps skal meldes til Mattilsynet på telefon 06040.
Les mer:
Rapport om vandringssperre i Buåa
Nasjonalt overvåkningsprogram for edelkreps
Veterinærinstituttets temaside: Krepsepest
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet
Trude Vrålstad, forsker, seksjon for mykologi
Telefon: 23 21 62 47
E-post: trude.vralstad@vetinst.no
Atle Lillehaug, seksjonsleder, seksjon for fiskehelse
Telefon: 23 21 61 20
E-post: atle.lillehaug@vetinst.no