Konsortium om råderett til matproduksjon

Denne saken er eldre enn to år

I forbindelse med et tredagers internasjonalt konsortium om EU-prosjektet Veg-i-trade (trygg mat i en verden under stadig endring) arrangere Veterinærinstitutte en åpen sesjon som satte søkelyset på hvordan råderetten over matproduksjonen i eget land kan trues av nye reguleringer.

Global handel av ferskmat så vel som bearbeidet mat og grønnsaker har økt betraktelig de siste tiåret. I kjølvannet av det har det oppstått strengere reguleringer etterhvert som en har sett hvor sårbar matproduksjonskjeden er i forhold til mattrygghet.  

De nye reguleringene utfordrer matprodusentene i utviklingsland ettersom de benytter tradisjonelle produksjonsmetoder som ikke imøtekommer de nye reguleringene. Tiltakene utfordrer derfor landene i den tredje verden og kan stenge de ute fra både det nasjonale og internasjonale markedet.

Under konsortiet ble problemstillingen belyst på flere måter. Kofitsyo Cudjoe fra Veterinærinstituttet snakket om hva som ligger i begrepet ”food sovereignty” og konseptet Veg-i-trade. Han presenterte hvor mangesidig feltet og begrepet er og hvilke utfordringer en har for å sikre matsikkerheten. Ulike grupper arbeider med forskjellige ”Arbeidspakker” for å belyse problemstillingen rundt emnet helhetlig.  

Aksel Nærstad fra Utviklingsfondet snakket om bærekraftig matproduksjon. Monokultivering har ingen plass i en fremtidsrettet matproduksjon, sa han. Han mener vi i fremtiden må satse på variasjonsbruk og lokalkunnskap og at vi trenger et handelssystem som fremmer bærekraftig jordbruk.  

Etter en plenumdiskusjon ble det avsluttet med noen konklusjoner fra konsortiumet og tanker rundt veien videre. 

Les mer på prosjektets hjemmeside www.veg-i-tade.org 

Torsdag 7. juli var konsortium-deltagerne på eksursjon til gården til produsent Simen Myhrene i Sylling, for å se på produksjon av bær og grønnsaker.

Eksursjon_Myhrene

Simen Myhrene forteller om fordelene ved å dyrke en art som moreller under tak.

Jordbærtunnell

Dyrking i plasttunneller øker effektiviteten i jordbærdyrking med 25% - mye på grunn av endret klima med våtere sommere. Tunnellene gir mindre svinn av bær og raskere plukking.

   

Del artikkel