Sammenhengen mellom klimaendringer og sykdom hos ulike ville dyrearter er lite studert. I en nylig publisert studie, beskriver Bjørnar Ytrehus sammen med forskerkolleger hvordan uvanlig varmt og fuktig vær gjorde moskusen på Dovrefjell mottakelige for et sykdomsutbrudd.
Se video av moskusen på Dovre i sommervarmen.
Den anslåtte dødeligheten som følge av sykdom var på på inntil 71 av 276 dyr, det vil si 25,7 prosent. I tillegg har årets telling avdekket at sykdomsutbruddet også avdekket at kalvetallene i 2007 var unormalt lave, noe som kan settes i forbindelse med at sykdomsutbruddet forhindret parring høsten 2006.
Det har vært en betydelig temperatur- og fuktighetsøkning på Dovrefjell de siste 20–30 årene, og ekstremsituasjonen i 2006 kommer på toppen av dette. Spørsmålet er om vi nærmer oss grensen for hva moskusen tåler med tanke på temperatur og fuktighetsforhold.
Et slikt sykdomsutbrudd er ingen sensasjon og heller ikke urovekkende dersom det dreier seg om en éngangshendelse. Men man mener at forekomsten, intensiteten og varigheten av hetebølger vil øke i framtiden. Om det er slik, så kan vi forvente flere utbrudd, noe som vil ha dramatiske konsekvenser for den lille og isolerte moskusbestanden på Dovrefjell.
Hva som skjer med forekomsten av sykdom hos arktiske dyrearter når klimaet blir varmere, kan også gi en pekepinn om hva som kan skje med balansen mellom sykdom og overlevelse hos andre arter. I denne forstand blir den godt overvåkede moskusstammen på Dovrefjell en modell for hvordan klimaendringer påvirker overlevelsen til dyr tilpasset kulde.
En lengre versjon av denne artikkelen er publisert i bladet Klima