VEG-i-TRADE prosjektet skal utvikle grunnlag for å identifisere hvilke effekter forventede klimaendinger og globalisering har på mattrygghet.
Prosjektet ser på mikrobiologiske og kjemiske trusler for mattryggheten, og det vil bli utviklet kontrolltiltak både av teknologisk og styringsmessig art for å sikre trygg mat gjennom hele matvarekjeden i både ferske og foredlede produkter.
VEG-i-TRADE vil aktivt gå inn i strategier for å løse problemer med vannkvalitet og vannbehandling, grønnsakproduksjon, rensemetoder og emballasjeteknologi. Dette vil skje i samarbeid med industrielle partnere.
Prosjektet vil danne en diskusjonsarena for interessenter i den globale matvarekjeden der utfordringer med global matvarehandel og langtidsstrategier for internasjonal matvarehandel tas opp. Hvordan ivareta de eksporterende landenes rådighet over egen matproduksjon uten å gå på akkord med europeiske forbrukeres krav til trygg mat vil være et sentralt diskusjonstema.
Prosjektet har 23 partnere fra 10 land, der de ulike klimasonene i Europa og ACP (African Caribbean Pacific countries) er representert. Prosjektet som blir koordinert av Universitetet i Gent skal sikre internasjonalt samarbeid, kompetanseoverføring og nettverksbygging.
Veterinærinstituttet er med i nesten alle arbeidsgruppene og er også leder av en gruppe som ser på mikrobiologiske risikovurderinger, i tillegg til at instituttet har en rolle som etikk- ansvarlig for hele prosjektet. Andre norske partnere er NVH, NIVA og AL Gartnerhallen.
Les mer om prosjektet i på nettsiden til prosjektet.
Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Kofitsyo S. Cudjoe, seksjonsleder, seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf.: 23 21 62 40
E-post: kofitsyo.cudjoe@vetinst.no