Klapp dyrene - men vask hendene

Denne saken er eldre enn to år

Sommeren står for døra og det er storsesong for besøksgårder, gårdsturisme og åpen gård-arrangementer. Kontakt mellom mennesker og dyr kan være til gjensidig glede, og spesielt for barn er slike arrangementer svært populære.

Utvidet besøksvirksomhet øker dessverre også faren for å spre smittsomme dyresykdommer og sykdommer som kan smitte mellom dyr og mennesker (zoonoser), men man kommer langt med sunn fornuft og alminnelig hygiene. Veterinærinstituttet har utarbeidet informasjon til arrangører om smittefarer og forebyggende tiltak i forhold til zoonoser og dyrehelse, samt om vern av dyrene, i forbindelse med besøksgårder.

Les Informasjon til arrangører av Besøksgård/Åpen Gård/Gårdsturisme

Dyrevelferd
Kontakt mellom mennesker og dyr kan være til gjensidig glede, men man skal være oppmerksom på at nærkontakt, spesielt over lenger tid også kan være en påkjenning for dyrene. Dersom terskelen overskrides, vil ikke bare dyrets velferd være redusert, men i noen tilfeller kan dyret representere en risiko for mennesker ved at dyret kan reagere aggressivt (f.eks. bite eller sparke). Det er derfor nødvendig at dyret har mulighet å trekke seg unna når det ikke ønsker kontakt med mennesker.

Smitte til gårdens dyr
Norge er fri for, eller har lav forekomst av, de fleste alvorlige dyresykdommer og zoonoser. For å beskytte dyr og mennesker er det ønskelig å opprettholde denne situasjonen. Smitte kan føres inn i landet bl.a. via dyr, dyreprodukter og mat, og derfor er det strenge regler for å ta med seg slikt fra utlandet.

Mennesker kan også bringe med seg smitte fra utlandet via klær, sko eller lignende og derfor skal de som har vært i kontakt med dyr i land der det pågår utbrudd av en alvorlig smittsom dyresykdom, holde seg unna dyr den første tiden de er i Norge. Generelt anbefales det at alle som har vært i kontakt med husdyrmiljø i andre land skal holde seg unna norske husdyr i minimum 48 timer.

Les sykdommer som kan smitte til gårdens egen dyr

Plakat 'Ikke mat dyrene' 

Smitte til besøkende
En viktig smittevei til mennesker er fra dyrenes avføring via hender og videre inn i munnen når man spiser, sørg derfor for god tilgang på vask med varmt vann og såpe - og minne besøkende om å vaske hendene. Både dyr og mennesker kan være friske smittebærere av en rekke sykdommer og skille ut smittestoff i sin avføring. Eksempler på dette er Campylobacter hos forskjellige dyrearter og VTEC hos drøvtyggere.  I tillegg til disse sykdommene som smitter via munnen, smitter noen sykdommer som for eksempel ringorm og smittsom munnskurv ved kontakt og kan gi sykdom i huden. 

Les sykdommer som kan smitte til besøkende

Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet ønsker å sette fokus på hvilke forebyggende tiltak som kan gjøres for å hindre smitte av sykdommer både til besøkende og til gårdens dyr ved slike arrangementer. Veterinærinstituttet har utarbeidet informasjon til arrangører om smittefarer og forebyggende tiltak i forhold til zoonoser og dyrehelse, samt om dyrevern. Mattilsynet har laget en kort veiledning om de formelle krav som må overholdes, mens Folkehelseinstituttet henvender seg til publikum om hvordan de skal forholde seg når de er tilstede ved slike arrangementer.

Les mer hos Mattilsynet
Les mer hos Nasjonalt folkehelseinstitutt

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Anne Margrete Urdahl
Tlf:  23 21 63 68, e-post: anne-margrete.urdahl@vetinst.no

Del artikkel