–Resultatene fra prosjektet vil bli brukt til å gi råd og anbefalinger om hvordan man skal opptre med hund i smågnagertette områder og i lemenår. Kunnskap om diagnostikkog behandling vil bidra til økt oppmerksomhet rundt denne diagnosen hos hund, noe som kommer hundeeiere til gode, forteller forsker og prosjektleder Anne Nordstoga ved instituttet.
Om sykdommen
Tularemi forårsakes av bakterien Francisella tularensis. Sykdommen forekommer først og fremst hos ville dyr, spesielt hos hare og smågnagere og kalles derfor også harepest eller lemenpest.
Kan smitte til både hund og menneske
Harepest kan overføres til mennesker og gir sykdom, men kan behandles med antibiotika. Hunder og andre rovdyr har tradisjonelt blitt sett på som motstandsdyktige mot bakterien, men resultater fra en pilotstudie utført ved Veterinærinstituttet i 2012/2013 tyder på at også hunder kan bli syke av F tularensis. –Dette er ny og interessant kunnskap som vi ønsker å undersøke nærmere, sier Nordstoga.
Mange hunder har nær kontakt med hare, lemen og andre smågnagere under jakt og ellers når de er på fjellet. Det hender også at de fanger og spiser lemen og på denne måten utsettes for bakterien. Symptomene hos hund med tularemi er høy feber, oppkast, dårlig matlyst, magesmerter og pusteproblemer.
|
|
|
|
Lemen angriper husky. Fotoserie: Øivind Gundersen
Undersøker jakthunder
–Vi har som mål å undersøke serum fra 270 jakthunder («eksponerte») og 50 kontrollhunder («byhunder»), forklarer Nordstoga og fortsetter: – De eksponerte hundene skal ha oppholdt seg i fjellområder med stor forekomst av lemen og/eller hare og skal være observert i nærkontakt med slike smågnagere høsten 2014/vinteren 2015. Kontrollhundene skal ikke ha vært utsatt for smitte, dvs. at de ikke skal ha vært løse i områder hvor det finnes gnagere. Dersom du har en hund som passer inn i studien kan du ta kontakt med en av dyreklinikkene vi samarbeider med og avtale tid for uttak av blodprøve.
Ønsker blod fra hunder med symptomer
–Vi ønsker også serum fra hunder med symptomer forenlig med tularemi og som nylig har vært i kontakt med gnagere, med andre ord hunder der det er mistanke om klinisk sykdom. I slike tilfeller ønsker vi kontakt (se kontaktinfo under) for å klarere at det er en reell mistanke på forhånd. Ved klinisk mistanke trenger vi to blodprøver (såkalt parprøver) tatt med ca. 14 dagers mellomrom, forklarer hun. I studien skal forskerne sammenlikne to tester og en hurtigtest. Hurtigtesten kan være aktuell å benytte på smådyrklinikker ved mistanke om tularemi hos hund. Frist for å ta prøver av hund for innsendelse er 1. desember 2015.
Veterinærinstituttet samarbeider med følgende klinikker:
Norges miljø- og biovitenskapelige universistet (NMBU), Veterinærhøgskolen
Les mer om harepest i Veterinærinstituttets faktaark
Les mer om harepest hos menneske på Folkehelseinstituttets hjemmesider
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet: