Kan defekte byggesteiner i maten gi helseskader?

Denne saken er eldre enn to år

Molekyler i maten benyttes som byggesteiner av cellene i kroppen. Selv om celler har mekanismer for å fjerne og reparere skader, så vet vi at disse mekanismene kan feile. Så hva skjer om det er spesielt mange av byggesteinene i maten som er skadet? Vil de bli brukt av cellene, og vil de i så fall øke forekomsten av skader?

Skader på arvestoffet (DNA) kan medføre en rekke sykdommer, bl.a. kreft. Det er vist, bl.a. gjennom forskning på Veterinærinstituttet, at arvestoff fra mat tas opp fra tarmen og transporteres til cellene, hvor det kan benyttes som byggesteiner for cellenes eget arvestoff.

En forskningsgruppe på Veterinærinstituttet ønsker derfor å undersøke om skadet arvestoff i maten kan være en kilde til økt forekomst av arvestoffrelaterte sykdommer hos mennesker og dyr. Å finne ut om det er en slik sammenheng er svært krevende, fordi det finnes mange feilkilder og fordi effekten trolig vil være så liten at datamaterialet må være stort for å dokumentere en eventuell sammenheng.

Første trinn i arbeidet har vært å undersøke om det er forskjeller i omfanget av skader på arvestoff i forskjellige matvarer. Produktene som ble undersøkt i den første studien viste klare forskjeller, både i type og mengde av skader, noe forskerne betegner som spennende men ikke uventet.

Neste trinn i arbeidet blir å se på om det skadete arvestoffet faktisk tas opp og benyttes som byggemateriale i cellene.

Resultatene av den første studien er nylig publisert i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry 58(10): 6370-5.
DOI: 10.1021/jf903065a.

Les artikkelen Detection of Food-Derived Damaged Nucleosides with Possible Adverse Effects on Human Health Using a Global Adductomics Approach

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Arne Holst-Jensen, forsker, seksjon for matbakteriologi og GMO
E-post: arne.holst-jensen@vetinst.no
Tlf.: 23 21 62 43

Bjørn Spilsberg, forsker, seksjon for matbakteriologi og GMO
E-post: bjorn.spilsberg@vetinst.no
Tlf.: 23 21 62 62

Del artikkel