Kaldtvannsvibriose (infeksjon med Vibrio salmonicida) har vært diagnostisert på 21 lokaliteter i 2012. Til sammenligning har det bare vært mellom null og fem saker årlig siden 2005.
-Årsaken er uklar, og selv om vi ikke kan utelukke det, er det ingenting som tyder på at bakterien selv er forandret med hensyn til hvor smittefarlig den er, forteller Duncan Colquhoun, forsker ved Veterinærinstituttet.Til forskjell fra tidligere år, har de fleste utbruddene i 2012 vært på ung fisk som gikk første vinter i sjøen.
Dette tyder på at forhold omkring vaksinasjon og mottakelighet hos fisken kan ha betydning. Noen av utbruddene har vært på uvaksinert fisk, dette gjelder først og fremst regnbueørret.
-På 1980-tallet var kaldtvannsvibriose den desidert viktigste sykdommen i norsk lakseoppdrett, men ble etter hvert effektivt bragt under kontroll gjennom vaksinasjon. De siste 15 årene er sykdommen bare unntaksvis påvist. Derfor er det oppsiktsvekkende at vi nå igjen får såpass mange utbrudd, sier Colquhoun.
Sporadiske tilfeller tidligere år har vært registrert på uvaksinert torsk eller regnbueørret, samt på slaktemoden laks som trolig har hatt svekket immunitet lang tid etter vaksinasjon (fem tilfeller i 2011). Utbruddene i 2012 har vært spredd fra Nord-Trøndelag til Finnmark (se kart). I to anlegg har både regnbueørret og laks fått påvist sykdommen, i ett bare regnbueørret og i de øvrige bare laks. Dødeligheten har vært gjennomgående lav, men i noen tilfeller ble det vurdert som nødvendig å behandle med antibiotika.
Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Atle Lillehaug