Internasjonalt møte om forskning på ville dyr

Denne saken er eldre enn to år

Over 50 forskere og andre interesserte samlet seg på Gardermoen i to dager i slutten av mai, for å diskutere velferd i forbindelse med forskning på ville dyr i Norge.

Det var gjesteforedragsholdere fra Canada og Storbritannia, i tillegg til Norges egne forskere. Gilly Griffin fra Canadian Council on Animal Care presenterte CCACs retningslinjer for feltforsøk, som ifølge en annen foredragsholder, Penny Hawkins fra Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) i Storbritannia, er verdens beste.

Julie Lane fra Central Science Laboratory i Storbritannia, presenterte deres utdanningstilbud for feltforskere, noe som også trenger å bygges opp i Norge. En rekke norske feltforskere presenterte sine prosjekter, og forklarte hvordan forskning og forvaltning av ville dyrepopulasjoner ofte går hånd i hånd.

Møtet, som hadde tittel “Harmonisation of the Care and Use of Animals in Field Research” var arrangert av Norecopa, Forsøksdyrutvalget, NINA og Norsk Polarinstitutt. Norecopa er en ny medlemorganisasjon som har som mål å fremme konsensus mellom de ulike interesserpartene rundt dyreforsøk: forvaltningen, forskningsmiljøene, industrien og dyrevernorganisasjonene.

Norecopa er en plattform for de 3 R’ene (Replacement, Reduction, Refinement) som er et konsept for å fremme alternativer til dyreforsøk i videste forstand. Plattformen ble stiftet i oktober 2007 etter at LMD og FKD bevilget penger til sekretariatet, som er lokalisert på Veterinærinstituttet.

Plattformen er et resultat av en anbefaling i Stortingsmeldingen nr. 12 (2002-2003) Om dyrehold og dyrevelferd.

Det er meningen å bygge opp en nettside med ressurser for viltforskere, for å fremme harmonisering og “best praksis”. Alle presentasjonene fra møtet samt linker til retningslinjer for feltforsøk m.m. legges fortløpende ut på Norecopas nettsider: www.norecopa.no.

Et lignende konsensusmøte om bruk av fisk i forskningen ble arrangert i 2005 av den midlertidige plattformen for alternativer, som ble drevet av Norges veterinærhøgskole.

Mange av konklusjonene på de to møtene var like. Norge trenger;

  • flere ressurser til Forsøksdyrutvalget som forvalter dyreforsøk
  • bedre oppfølging av feltforsøk fra myndighetenes side
  • flere retningslinjer for god forskningspraksis
  • avklaringer rundt flere av definisjonene som brukes i lovgivningen
    • hva er f.eks. “enkel” identitetsmerking?
    • hvilke teknikker er akseptable?
  • bedre spesialiserte opplæringstilbud for viltforskere
  • flere publikasjoner som beskriver de beste metodene

 

Lenker:

Norecopa (www.norecopa.no)

Forsøksdyrutvalget (www.fdu.no)

NINA (www.nina.no

Norsk Polarinstitutt (www.npolar.no)

Den midlertidige plattformen for alternativer (http://oslovet.veths.no/platform)

Canadian Council on Animal Care (www.ccac.ca)

Artikkel på forskning.no om Norecopa: http://www.forskning.no/artikler/2007/oktober/1192104830.09

 

Del artikkel