Ingen funn av revens dvergbendelmark i Norge

Denne saken er eldre enn to år

Alle de 534 rødrevene som ble undersøkt for revens dvergbendelmark (Echinococcus multilocularis) i jaktsesongen 2010/11 testet negativt for parasitten. Undersøkelsen ble gjennomført i regi av det norske overvåkingsprogrammet for Echinococcus multilocularis hos rødrev som har pågått siden 2006.

Utbredelse og overvåking  
Echinococcus multilocularis forekommer i store deler av Europa, og på Svalbard, men har fram til 2011 vært betraktet som fraværende i fastlands-Norge, Sverige og Finland. I februar 2011 ble parasitten påvist hos en rødrev skutt på den svenske vestkysten (Uddevalla). Reven inngikk i det svenske overvåkingsprogrammet for Echinococcus multilocularis hos rødrev.

Påvisninger av E. multilocularis i Sverige

Fig. 1: Påvisninger av Echinococcus multilocularis i Sverige 2011. Kartografi: Chiek Er, Veterinærinstituttet.

Tilsvarende overvåkingsprogrammer har vært etablert i Norge og Finland. Formålet med disse overvåkingsprogrammene har vært å sannsynliggjøre fravær av Echinococcus multilocularis i Skandinavia. Slik dokumentasjon er nødvendig for å opprettholde nasjonale krav om obligatorisk parasittbehandling av hund og katt som har oppholdt seg i kontinental-Europa. 

Etter førstegangspåvisningen i Uddevalla ble de svenske undersøkelsene trappet kraftig opp, med innsamling av ca 3000 nye rever i mars/april 2011. Tre av disse revene testet positivt. En av revene var fra Uddevalla, mens de to andre stammet fra nye geografiske områder (figur 1).  

De svenske påvisningene har medført at Mattilsynet nå har innført krav om behandling av hund og katt som kommer til Norge fra Sverige.

Det norske overvåkingsprogrammet
Det norske overvåkingsprogrammet for Echinococcus multilocularis hos rødrev gjennomføres av Veterinærinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet. Programmet ble formelt igangsatt i 2006/2007, men omfatter i tillegg prøver som var samlet inn i perioden 2002-2005. Overvåkingsprogrammet er basert på analyse av avføringsprøver fra rødrev felt under ordinær jakt i hele landet. Det tas prøver fra ca 400 rødrev per år. Så langt er i alt 2159 rødrever, 13 ulver og to mårhunder undersøkt. Alle de undersøkte dyrene har vært negative for parasitten.

Den geografiske fordelingen av de 534 revene som ble undersøkt i jaktsesongen 2010/11 fremgår av figur 2.

Les mer:

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet

Rødrev i Norge

Figur 2: Geografisk fordeling av rødrever undersøkt for Echinococus multilocularis i 2010/11. Kartografi: Madelaine Norström, Veterinærinstituttet.

Del artikkel