Ingen forbedring i PD situasjonen fra i fjor

Denne saken er eldre enn to år

Til og med september er det i år er det registrert 80 nye PD-tilfeller mot 57 i samme tidsrom i 2009. Allerede nå kan vi derfor konkludere med at det vil være flere registrerte PD-tilfeller i 2010 enn i 2009.

Rogaland peker seg ut med en klar økning i nye tilfeller og det har også noen flere tilfeller i Hordaland. For resten av landet ligger totalantallet foreløpig på omtrent tilsvarende nivå som forrige år. Hovedtyngden av de nye tilfellene i Rogaland ligger i Finnøy kommune og nordover. Vi antar at dette området nå er gjennominfisert.

Økningen i nye tilfeller har i all hovedsak kommet i sommermånedene. Tallene for september ligger på samme nivå som for 2009. En totalvurdering for PD-situasjonen for 2010, vil i tillegg til antall utbrudd, måtte bygge på en vurdering av hvor alvorlig de enkelte utbrudd har vært.

Veterinærinstituttet følger utviklingen men vi kan ikke gi en sikker forklaring på hvorfor vi har fått denne utviklingen. Vi har i dag ingen indikasjoner på at vi har med en mer aggressiv virusstamme å gjøre. Vi sitter heller ikke med opplysninger som setter dette i sammenheng med lusemengden i området. Til tross for en problematisk lusesituasjon i 2009, var det dette året en betydelig nedgang i antall registrerte tilfeller av pankreassyksom

Viktige hjelpemidler for å kunne kontrollere pankreassykdom er brakklegging, generasjonsatskillelse og restriksjoner på flytting av sjøsatt fisk. Mattilsynet har i forbindelse med utbruddene i Rogaland utarbeidet anbefalinger til næringen. I tillegg har PD-fri tidligere utarbeidet egne anbefalinger. Det er viktig at næringen er omhyggelig med å følge opp dette. Bare da har vi mulighet til å følge opp den positive utviklingen vi så i 2009.

Sykdommen spres i hovedsaker gjennom vannet og med smittet fisk. Såkalt vertikalt smitteoverføring med desinfiserte egg, er under norske forhold, ubetydelig. Se Risikovurdering - stamfiskovervåking og vertikal smitteoverføring.

Vaksiner er et viktig virkemiddel i forebyggende helsearbeid og vi har vært positive til at fisk vaksineres mot PD. Imidlertid har vi tidligere påpekt at dagens vaksiner har begrenset effekt, og det er helt nødvendig å ta i bruk en rekke virkemidler for bekjempelse av PD.

Ut fra tidligere års erfaringer, er det normalt færre nye utbrudd om høsten. Likevel kan det komme nye sykdomsutbrudd i anlegg som allerede har fått diagnostisert PD. Sannsynligvis er temperatur en av flere faktorer som spiller inn her.

Se rapport om påviste og mistenkelige tilfeller januar - september 2010

Se dynamisk kart over PD og ILA-utbrudd

Les mer om PD på våre temasider

Kontaktperson
Brit Hjeltnes
avdelingsdirektør, avdeling for fiskehelse
Tlf: 55 36 38 24/918 89 376
e-post: brit.hjeltnes@vetinst.no

Del artikkel