Høypatogen aviær influensa hos villfugl og fjørfe i Europa, global spredning av virussykdommer som PRRS og PMWS hos gris, den pågående blåtunge-epidemien i Europa, økt forekomst av multiresistente varianter av bakterier og parasitter samt fotråte, indikerer at også Norge må forberede seg på nye og uventede smittetrusler fram mot 2025
I tillegg til å være på vakt mot nye sjukdommer og smittestoff må vi fortsatt være på vakt mot kjente alvorlige smittsomme sjukdommer som munn- og klauvsjuke, klassisk svinepest og Newcastle disease.
Det er stor usikkerhet knyttet til framtidsscenarier for infeksjonssjukdommer, zoonoser og parasitter hos husdyr. Flere faktorer vil føre til økt smittepress og hyppigere uforutsette hendelser;
Økt internasjonal livdyrhandel som følge av nedbygging av tollbarrierer og eventuelt redusert testing av importerte dyr, intensivering av produksjonssystemer og strukturendringer i næringene og mindre fellesskapslojale næringsutøvere er viktige faktorer.
Noen av disse faktorene kan bare i liten grad kontrolleres av nasjonale tiltak; for eksempel smittevektorer, ville fugler, klima og internasjonale handelsavtaler.
På den andre siden vil teknologiutvikling innen diagnostikk, vaksiner og nye behandlingsprinsipper gi bedre muligheter for behandling, forebygging og bekjempelse.
Til tross for usikkerhet er vurderinger av den framtidige smittesituasjonen av stor beredskapsmessig betydning.
Les mer om
Fugleinfluensa (aviær influensa)
Newcastle disease
Klassisk svinepest
PRRS (virussykdom gris)
PMWS (virussykdom gris)
Blåtunge
Fotråte
Munn- og klauvsjuke
Multiresistente varianter av bakterier (MRSA) og parasitter
Les oppslag i Nationen om "Sykdommer kan ramme norske dyr" (PDF)
Les oppslag i Nationen om Blåtunge(ekstern lenke)
Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Tormod Mørk, seksjonsleder, seksjon for dyrehelse- og velferd
Tlf.: 23 21 63 80, e-post: tormod.mork@vetinst.no