Tankmelk fra totalt 470 melkekubesetninger i Rogaland, Trøndelag, Hedmark, Oppland og Østfold ble undersøkt uten at det ble funnet spor etter smitten. Analyse av 550 blodprøver fra 55 ammekubesetninger fra de samme områdene gav heller ikke funn av antistoffer mot Q-feber.
Forekomst
Q-feber finnes over hele verden, med unntak av New Zealand. I Norge har det heller aldri vært funnet Q-feber hos husdyr. Sykdommen har vært regnet som relativt vanlig i Sør-Europa, men de siste årene har Q-feber fått mer fokus også i andre europeiske land. I Danmark er Q-feber vidt utbredt hos drøvtyggere. I Sverige har Q-feber vært påvist hos storfe og hos sau på Gotland, og høsten 2008 ble det også rapportert funn av Q-feber i Finland.
Kort om Q-feber
· Q-feber forårsakes av bakterien Coxiella burnetii. Drøvtyggere er reservoar, og bakterien skilles ut i melk, urin, avføring, og i store mengder i fostervann og fosterhinner.
· Ved Veterinærinstituttet undersøkes prøver av blod og melk for antistoffer mot bakterien Coxiella burnetii, som forårsaker Q-feber. Bakterien kan også påvises ved PCR.
· Kun noen få av smittede dyr blir syke, men mange kan fungere som friske smittebærere. Svakfødte avkom, (sen)aborter, tilbakeholdt etterbyrd, livmorbetennelse og sviktende fruktbarhet kan være symptomer på Q-feber hos dyr. Lunge-, øye- og leverbetennelse er også beskrevet.
· Smitten sprer seg vanligvis fort i en besetning når den introduseres, noe som kan føre til en ”storm” av aborter.
· Q-feber kan smitte til mennesker. I land der sykdommen finnes er det særlig de som jobber med dyr som er utsatt for å smittes, for eksempel bønder, veterinærer og slakteriarbeidere.
· Q-feber kommer fra engelsk og står for ”query fever” i betydningen en sær og ukjent feber, da sykdommen fikk navn før man kjente til den bakenforliggende årsaken.
Les mer om Q-feberundersøkelsen hos Animalia
Les Veterinærinstituttets faktaark om Q-feber
Mer om Q-feber hos mennesker (Nasjonalt Folkehelseinstitutt)
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet
Jorun Tharaldsen, seniorkonsulent, seksjon for virologi og serologi
Telefon: 23 21 64 10
E-post: jorun.tharaldsen@vetinst.no
Anne Margrete Urdahl, forsker, Zoonosesenteret
Telefon: 23 21 63 68
E-post: anne-margrete.urdahl@vetinst.no