Hvor trygt er silofôr med snegler?

Denne saken er eldre enn to år

Mange kjenner Iberiaskogsneglen som en pest og plage i egen hage. Men problemet er kanskje enda større i åker og eng som blir brukt til produksjon av dyrefôr. Hvor trygt er silofôr som er blitt forurenset av Iberiaskogsnegl?

På Veterinærinstituttet i Trondheim og Oslo starter et nytt forskningsprosjekt som skal undersøke hvordan slikt fôr kan påvirke dyrehelsen og melkekvaliteten. En doktorgradsstipendiat med base i Trondheim skal forske på dette spørsmålet de neste tre årene. Prosjektleder Ida Skaar forteller at ideen til prosjektet kom etter at hun hadde fått flere henvendelser om fôrtrygghet knyttet til silofôr forurenset med brunsnegl fra både veterinærer, bønder og forsøksringer.

– Dette visste vi lite om, men vi syntes spørsmålet var interessant. Kadaver av eksempelvis mus, rotter og fugler som havner i silofôr er jo en kjent problemstilling. Alvorlige sykdommer som botulisme kan være et resultat av slik forurensing. Men ofte er det bare ett kadaver som har havnet i siloen, noe som gjør det lettere å håndtere. Med snegler kan det være snakk om flere tusen som er spredt rundt i siloen, presiserer hun. –Vi har undersøkt slike fôrprøver og disse inneholdt både Listeria monocytogenes, store mengder klostridier og enda større mengder muggsopp. Genet for produksjon av botulinum-toksinet ble også påvist.

Iberiaskogsnegl. Foto: Colourbox

Det fôret vi undersøkte var ikke egnet som dyrefôr. –Det fôret vi undersøkte så vi med det blotte øye var dårlig. Men hvor trygt fôret er når det ser ganske bra ut og det bare er litt snegler i fôret vet vi ingenting om. Vi skal derfor produsere silo i lab- skala med ulik konsentrasjon av snegler og med ulike metoder for å lage silo, såkalt ensilering. Her vil vi se hvordan den kjemiske og mikrobiologiske kvaliteten av fôret påvirkes av disse faktorene.

Vi skal også fôre snegler med bakterier for å se om det skjer en oppformering av bakteriene eller bakterietoksinene i sneglene. Målet for prosjektet er å kunne bidra og delta i den nasjonale dugnaden med tanke på forebyggende tiltak slik at det kan produseres sunt og smakelig fôr som gir sunne dyr, og at ny kunnskap på området kan bidra til optimal utnyttelse av landbruksarealer.

Finansiering: Forskningsrådet, Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter og Forskningsmidlene over jordbruksavtalen (Jordbruksfondene).

Les mer om prosjektet

Kontaktperson: ida.skaar@vetinst.no

Prosjektdeltakere:

Veterinærinstituttet
Bioforsk Plantehelse
Norges veterinærhøgskole
Universitetet for miljø- og biovitenskap
TINE FOU-senteret
Norsk Landbruksrådgiving Hordaland
Addcon
Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA)

Saken har vært publisert i ARGUS, Veterinærinstituttets aktualitetsmagsin.

Del artikkel