Nylig ble en parasitt, Linguatula serrata som aldri før er påvist i Norge, funnet på en hund importert fra Romania.
Parasitten kan smitte og forårsake sykdom hos menneske og flere andre dyreslag som rev og katt, gnagere, sau, geit og storfe som fungerer som mellomverter for parasitten.
Funnet ble gjort etter at den nylig importerte hunden fra Romania hostet opp en ormeliknende parasitt. Parasitten ble sendt til Norges Veterinærhøgskole der det ble påvist at parasitten var Linguatula serrata.
Importhunder bekymrer
− Vi er bekymret for at hunder importert fra land med en annen helsetilstand enn Norge bringer med seg nye sykdomsfremkallende parasitter og smittestoff. Det er spesielt bekymringsfullt når vi finner parasitter og smittestoffer som kan forårsake sykdommer hos både dyr og menneske, sier avdelingsdirektør Arne Flåøyen ved Veterinærinstituttet.
−Veterinærinstituttet er nå i gang med å utarbeide en risikovurdering av slik import og det blir gjort undersøkelser for forekomst av en rekke typer smittestoff som kan komme til landet med disse hundene, sier Flåøyen.
− Det er alvorlig at vi nå har fått parasitten Linguatula serrata inn i landet. Dette er en parasitt som har forutsetninger for å etablere seg i landet. Den bruker bl.a. menneske som både hovedvert og mellomvert. Linguatula serrata er en nese-svelg parasitt som holder til i nese, svelg og luftveier for øvrig. Allmenne begreper på denne type parasitt er bl.a. tungeorm, bihulemark og neseflynde. Hos hund, som er hovedvert for parasitten, setter parasitten seg bl.a. i bihulene. Herfra sprer den seg gjennom egg og larver ved hosting og nysing og via egg i avføringen.
− Så vidt vi vet har vi ingen effektive legemidler til bruk i behandling mot parasitten. Kirurgisk fjerning av marken den mest effektive behandlingsformen vi kjenner til. Hunn-parasitten kan bli 13 cm lang og vi antar den skaper mange plager hos hunder som får den i bihulesystemet, forteller Flåøyen.
− Vi er kjent med at det importeres mange gatehunder fra bl.a. Romania. Ved slike importer er det stor sannsynlighet for at vi kan få med parasitter og smittestoffer som vi ikke har hos norske dyr i dag.
− Papirer fra veterinærmyndigheter i landet hundene kommer fra gir ikke 100 % sikkerhet for at hundene ikke bringer med seg farlige smittestoff og organismer over landegrensene, sier Flåøyen. − Selv om hunder som blir importert kommer med lovlige papirer og er vaksinert mot rabies og behandlet mot revens dvergbendelmark slik det kreves, vil andre ukjente parasitter og smittestoffer kunne følge med på lasset.
Vi håper derfor at den kartleggingen av smitterisiko som vi nå vil gjennomføre, vil kunne bidra til råd og tiltak som kan sikre dyr og menneskers helse bedre, avslutter han.
Les faktaark om parasitten Linguatula serrata
Les mer på Mattilsynets nettsider
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Avdelingsdirektør Arne Flåøyen
Fungerende seksjonsleder Inger S. Hamnes