Campylobacteriose er den vanligst rapporterte matbårne bakterieinfeksjonen i Norge, et av de vanligste symptomene er diaré. En av måtene man kan få i seg smitte på er ved å spise kyllingkjøtt som inneholder campylobacter-bakterien.
Veterinærinstituttet i samarbeid med Mattilsynet og fjørfenæringen overvåker derfor alle norske slaktekyllingflokker for campylobacter-bakterien. Flokkene undersøkes fire dager før slakting. De flokkene som er positive for Campylobacter-bakterien i denne prøven blir frosset i minst tre uker eller varmebehandlet slik at bakterieinnholdet reduseres dramatisk.
- Undersøkelsene viser at totalt i hele 2007 var det kun 5,7 % av flokkene som hadde campylobacter-bakterien sier seksjonsleder Merete Hofshagen. Dette er langt lavere enn for eksempel i landene sør i Europa hvor man antar at godt over 50% av flokkene smittet. Ca. ¼ av besetningene som produserer norsk slaktekylling hadde en eller flere slike positive flokker i 2007.
Det er en viss sjanse for at noen av kyllingene som selges kan inneholde bakterien selv om det ikke er mange flokker på årsbasis som er positive. Og sjansen for dette er ganske mye større om sommeren enn om vinteren. Dersom du i tillegg slurver med hygiene og tilbereding for eksempel ved grillmåltider kan du risikere å bli syk med campylobacteriose.
Noen tips for å unngå smitte er å vaske kjøkkenutstyr hver gang du har behandlet rått kjøtt, og gjerne ha en egen skjærefjøl for kyllingkjøttet.
Mer informasjon:
Informasjonssider om campylobacter
Campylobacteriose hos Nasjonalt Folkehelseinstitutt
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Merete Hofshagen, seksjonsleder, zoonosesenteret
Telefon: 23 21 64 81
E-post: merete.hofshagen@vetinst.no