Høypatogen fugleinfluensa H5N8 påvist i Sverige

Denne saken er eldre enn to år

To svaner har testet positiv for fugleinfluensa HPAI H5N8 i Sveriges nasjonale overvåkningsprogram for fugleinfluensa.

Jordbruksverket i Sverige rapporterer at mellom 18. februar og 5. mars ble det funnet ti døde knoppsvaner i Stockholm. Prøvetaking viste at ni av disse svanene døde av blyforgiftning og en av traumatiske skader. Som en del av Sveriges nasjonale overvåkningsprogram for fugleinfluensa (aviær influensa), ble fuglene også testet for fugleinfluensa. Av de ti fuglene var fem positive for aviær influensavirus, og av disse var det to positive for HPAI H5N8. Dette er det samme viruset som har blitt funnet hos ville fugler lenger sør i Europa og har smittet noen kommersielle fjørfeflokker i Tyskland, England, Nederland, Italia og Ungarn. Ingen av disse svanene i Stockholm viste tegn på fugleinfluensa. Siden funnene er gjort i Stockholm sentrum, er det ingen kommersielle fjørfebesetninger rundt funnstedet.

Veterinærinstituttet anser funnene for udramatiske. Funnet er ikke overraskende, ettersom østkysten av Sverige ligger i trekkområdet til fugler som kommer fra de stedene i Europa hvor viruset har blitt påvist hos ville fugler (jfr. vår risikooppdatering fra 11.18.14).

Områder utsatt for smitte i Norge
Dersom smitte skulle introduseres med trekkfugl, er det grunn til å betrakte alle de tre fjørfetette regionene i Nord-Trøndelag, Rogaland og på Østlandet (Vestfold, Buskerud, Oppland, Akershus, Hedmark) som spesielt utsatt for smitte fra ender og svaner. I tillegg er det grunn til å betrakte hele Oslofjordområdet som utsatt for smitte. Utegående fjørfe (hobbyfjørfe og fjørfe i økologiske besetninger) i de definerte risikoområdene og fjørfe med drikkevannsforsyning som tas fra overflatevann i disse områdene, vil være mest utsatt. Hovedtrekket for de aktuelle artene (knoppsvane, krikkand, brunnakke, stokkand, sædgås, kortnebbgås og grågås) begynte tidlig i mars, og vil tilta utover i april.  

European Centre for Disease Prevention and Control rapporterer at det til dags dato ikke har blitt rapportert om smitte med dette viruset til mennesker og risikoen for overføring til allmennheten er ansett for å være svært lav. Det er verd å merke seg at H5N8 som er påvist i Sverige er et annet virus enn H5N1, som  er påvist hos mennesker i Egypt de siste månedene.

Løpende smittevurderinger- ta kontakt med Mattilsynet ved døde fugler
Veterinærinstituttet har til enhver tid oppegående laboratoriemetodikk for å følge opp eventuell mistanke om fugleinfluensa i Norge. Vi oppdaterer kontinuerlig også vurderingen av risiko for smitteintroduksjon til Norge. Det er ingen aktiv overvåking av fugleinfluensa hos villfugl i Norge, overvåkingen skjer ved at alle innsendte villfugler blir testet for dette viruset. Dersom man finner flere døde vannfugler i et begrenset område, bør man ta kontakt med Mattilsynet som kan vurdere tilfellene og sende inn egnet prøvematerialer til Veterinærinstituttet.

Se mer info om innsendelse på Mattilsynets nettsider

Aktuelle lenker:
Faktaark om fugleinfluensa

Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Fagansvarlig for vilthelse Knut Madslien
Fagansvarlig for fjørfehelse Bruce David

Del artikkel