Høring om nye regler for økologisk produksjon

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har i en høringsuttalelse sett særlig på de dyrevelferdsmessige aspektene ved økologisk produksjon.Vi mener at dersom kravet om at kalver skal kunne die mora i minst tre dager etter fødselen bortfaller, vil forskjellen mellom økologisk og konvensjonell produksjon med hensyn på dyrevelferd bli mindre.

Mattilsynet har på vegne av Landbruks- og matdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet sendt forslag til ny forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske produkter på høring.

Veterinærinstituttet har i tillegg til kravet om diing, også uttalt seg om oppbinding av kyr ved små driftsenheter og gulv i sauefjøs.

Kravet om diing
I henhold til ordlyden i paragrafen stilles det ikke krav om at kalven skal kunne die mora. Av følgebrevets punkt 3.7 fremkommer det imidlertid at det er mora kalven skal kunne die. Vi foreslår derfor følgende ordlyd for å presisere at det er mora kalven skal kunne die disse tre dagene:

Kalver skal kunne die mora i minst 3 dager etter fødsel. Ved kortere dieperiode enn 1 måned skal kalver kunne drikke av smokk frem til de er 1 måned gamle.
Når ku og kalv har vært oppstallet sammen noen timer/dager, etableres sosiale bånd og atskillelse vil medføre stressreaksjon i form av uro og vokalisering hos begge. Etter Veterinærinstituttets syn bør likevel kravet om at kalven skal kunne die sin mor i minimum tre dager etter fødsel opprettholdes.

Dette er basert på vitenskapelige undersøkelser som viser at diing gir bedre helse, økt tilvekst og sosial læring. Ved å la mor og kalv være sammen har undersøkelser vist at kalven tidlig lærer å oppta grovfôr/utvikler drøvtyggerfunksjonen. Selv uten diing har felles oppstalling vist seg å ha betydelig effekt på kalvens tilvekst. Forskning har vist at kalvens stressrespons etter adskillelse fra moren til dels skyldes redusert tilgang på melk. Ved å tilby melk hyppigere enn to ganger daglig de første dagene etter adskillelsen reduseres den atferdsmessige stressresponsen. Undersøkelser har også vist at felles oppstalling av ku og kalv i dager/uker etter fødsel gir langsiktige helsemessige fordeler. Mindre sjukdom gir mindre antibiotikaforbruk og lavere risiko for utvikling av antibiotikaresistens.

Fosterkuer brukes noe som ammekyr i melkeproduksjon, men ikke alle kyr godtar andres kalver, og velferden for disse kalvene antas å være dårligere enn om de fikk die egen mor. Det synes ikke dokumentert at felles oppstalling av ku og kalv i tre dager etter fødsel innebærer vesentlig risiko for overføring av smittestoffer fra mor til kalv. Andre kalver og ungdyr representerer større smittefare enn mordyret, og godt renhold og god hygiene er viktig uansett om kalven dier eller ei.

Mange forbrukere velger økologiske produkter av dyrevelferdsmessige årsaker. Dersom kravet til diing bortfaller, vil forskjellen mellom økologisk og konvensjonell produksjon med hensyn på dyrevelferd bli mindre. Dette kan føre til at grunnlaget for å velge økologiske produkter bortfaller for noen forbrukere.

Unntak fra kravet om løsdrift for kyr i små besetninger
Paragrafen er begrunnet med behov for å forskriftsfeste LMDs beslutning om at besetninger på 34 eller færre kyr per produksjonsnummer unntas kravet om løsdrift fra 2011. Det stilles krav om at kyrne utenom beitesesongen skal ha tilgang til utearealer minst to ganger i uken. Veterinærinstituttet ber Mattilsynet sikre tilstrekkelig tilsyn med at kravet til lufting overholdes.

Gulv i hus til sau
Strekkmetallgulv er vanlig i norske sauefjøs og gir god hygiene i bingene. Bortsettt fra når de er nyklipte viser ikke søyer motvilje mot å ligge på strekkmetall, men strekkmetallgulv kan imidlertid forårsake både haleskader hos lam og speneskader. Dette påfører dyra smerter, og er en innfallsport for infeksjon. Begge forholdene reduserer dyras velferd. Veterinærinstituttet mener derfor at det bør anbefales tett gulv på iallfall deler av arealet i bingene.

Les hele uttalelsen.

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Ann Margaret Grøndahl
ann-margaret.grondahl@vetinst.no

Tel 908 90 063

Del artikkel