Steinkjerelva med Ogna og Byaelva, samt Figga ble smittet med lakseparasitten Gyrodactylus salaris i 1977. Det har vært gjennomført flere rotenonbehandlinger i vassdragene, første gang i 1993, uten at det har lyktes å utrydde parasitten. På oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning gjennomførte Veterinærinstituttet omfattende rotenonbehandlinger i de tre elvene i 2008 og 2009. I vassdrag som blir kjemisk behandlet mot Gyrodactylus salaris gjennomføres det et friskmeldingsprogram som skal dokumentere fravær av parasitten. På oppdrag fra Mattilsynet, har Veterinærinstituttet ansvar for innsamling og analyser av laksunger i friskmeldingsprogrammet, men det er Mattilsynet som foretar friskmeldingen. Friskmeldingsprogrammet har også en beredskapsfunksjon fordi overvåkningen gjennomføres på en slik måte at parasitten kan oppdages på et tidlig stadium ved eventuelt mislykkede behandlinger.
Friskmelding av en elv forutsetter at et tilstrekkelig antall laksunger over en tilstrekkelig tidsperiode er gjennomført. Tidsaspektet for overvåkningen er vesentlig i denne sammenheng fordi Gyrodactylus salaris kan overleve på laksunger i områder som ikke har blitt tilstrekkelig behandlet. Derfor kreves en overvåking i minimum fem år for å være sikker på at parasitten er utryddet. Dette er basert på at maksimal smoltalder vanligvis er på fire år i norske vassdrag, pluss ett års sikkerhetsmargin. I år er det fem år siden siste rotenonbehandling av Steinkjervassdraget, Figga og Lundelva, og tidsaspektet for friskmelding er dermed oppfylt. Undersøkelse av et tilstrekkelig antall fisk er også avgjørende for å kunne friskmelde en elv. I Steinkjerelvene har det vært gjennomført tre årlige innsamlinger av laksunger fra et utvalg av stasjoner i perioden 2010-2014. Det er til sammen undersøkt 1696 laksunger uten at Gyrodactylus salaris er påvist. Kravet til antall prøver som grunnlag for friskmelding synes dermed oppfylt.
Steinkjerelva med Ogna og Byaelva, samt Figga ligger i Beitstadfjorden som er den innerste delen Trondheimsfjorden som er en av Norges viktigste områder for atlantisk villaks. Det er derfor av stor betydning for laksebestandene i Trondheimsfjorden at parasitten nå er utryddet fra elvene i Beitstadfjorden. Laksebestandene i de tre tidligere Gyrodactylus salaris infiserte elvene i Beitstadfjorden kan nå gjenoppbygges uten risiko for at denne parasitten spres til andre store lakseelver i fjordsystemet.
Her finner du mer informasjon om overvåkningsprogrammet.
Les faktaark om Gyrodactylus salaris
Les nettnyhet om saken fra Mattilsynet.
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Tor Atle Mo
Sigurd Hytterød