Gyrobekjempelse i Rauma

Denne saken er eldre enn to år

Onsdag 13. august starter Veterinærinstituttet andre runde av rotenonbehandling av Raumaregionen med mål om å fjerne lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Veterinærinstituttet har prosjektledelsen for aksjonen på oppdrag fra Miljødirektoratet og Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Raumavassdraget ble behandlet med rotenon i fjor på samme tid. Ved fjorårets aksjon viste undersøkelser at elva var så godt som tom for laks. Målet er å fjerne lakseparasitten fra vassdraget og omliggende vannkilder, og gjeninnsette stedegen laks i elva. De fleste fiskestammene av laks og sjøaure er bevart i genbank, og vil bli satt tilbake i elven når behandlingene er gjennomført.

Som i fjor, starter behandlingen ved Slettafossen. Deretter fortsetter en med ny utdosering fra flere steder lenger ned i den lange elva for å opprettholde riktig konsentrasjon hele veien. Nedbrytingstida for rotenon er kort. Behandlingen vil fortsette i ca. 10 dager til alle elevene i området er ferdig behandlet.

Det ligger flere års forberedelser med kartlegging og planlegging bak både fjorårets og årets operasjon. Rotenonkonsentrasjonen som brukes dreper både gyroen,fisken og enkelte arter gjellepustende bunndyr, men er ufarlig for fugl og pattedyr.

Totalt vil 107 personer delta i operasjonen, med Roar Sandodden fra Veterinærinstituttet som prosjektleder. Etter behandlingen vil all død fisk bli samlet opp og fraktet til et mottak, der fisken blir sortert, målt, veid og tatt prøver av, for deretter og bli sendt til destruering.

Veterinærinstituttets rolle
Veterinærinstituttet er nasjonalt kompetansesenter for praktisk bekjempelse av gyro (Gyrodactylus salaris)og har som oppgave å kartlegge, planlegge og gjennomføre aksjoner, og gjenoppbygge av bestandene. I tillegg er Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium for gyro.

Rotenonløsningen CFT-Legumin, virkninger og forhåndsregler
Den forestående behandlingen skal gjennomføres med utslipp av et stoff som heter CFT-Legumin, og som inneholder virkestoffet rotenon. Konsentrert CFT-Legumin kan virke irriterende ved hudkontakt og være skadelig ved innånding i konsentrert form. Mengden av stoffet som skal slippes ut i elver og bekker er 1 liter per 1 million liter elvevann. Ved så lave konsentrasjoner er det ufarlig for mennesker, dyr og fugler å være i kontakt med vannet, likevel frarådes drikking av vann og bading i bekker og elver i den tiden behandlingen pågår. Årsaken til dette er at det lokalt ved utslippspunktene kan bli høyere konsentrasjoner på grunn av ufullstendig innblanding. Det er ikke funnet skadelige virkninger på mennesker og husdyr ved de dosene man benytter, men for å være på den sikre siden vil vi oppfordre alle til å følge disse retningslinjene for dette området:

1. Beitedyr bør holdes borte fra forurenset vannkilde på behandlingsdag.

2. Melkekyr og dyr som skal slaktes i de nærmeste dagene bør holdes borte fra forurensede vannkilder i 48 timer etter avsluttet behandling.

3. Badende bør holde seg borte fra behandlet vann i 24 timer etter avsluttet behandling.

Brønner som ikke har direkte kontakt med elver eller bekker kan brukes som vanlig, da undersøkelser har vist at rotenon kun trenger få cm inn i løsmasser, og at rotenon dermed ikke vil forurense grunnvann.

Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Roar Sandodden

Del artikkel