Gyro-aksjon i Steinkjer som planlagt

Denne saken er eldre enn to år

Behandlingen mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris i Steinkjervassdragene mellom 3 og 6 oktober gikk som planlagt. – Vi var heldige med forholdene og vannføringen i Ogna, sier seksjonsleder Ketil Skår.

- Ogna har hatt en vannføring på under 3 kubikkmeter i sekundet siden juli. Før helgen fikk vi en flom på ca 90 kubikkmeter i sekundet. Under aksjonen hadde vi 5-8, og på mandag føk vannføringen opp i mer enn 80 igjen. Vi hadde satt en øvre grense (for gjennomføring av aksjonen?) på 35, og en nedre på 3, sier seksjonsleder Ketil Skår ved seksjon for miljø og smittetiltak.

- Dette viser noe av det vanskelige med denne regionen, Ogna er ekstremt nedbørspåvirket. Det ble brukt i underkant av 3 tonn med rotenon, og plukket ca 2 tonn med dødfisk. Vi er fornøyd med det vi har fått til så langt. Neste og forhåpentligvis siste behandling er planlagt i 2009, forteller Skår.

Gyro i Steinkjervassdragene
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris ble indirekte satt ut i vassdragene i 1977 via utsetting av yngel fra infiserte klekkerier. Vassdragene ble rotenonbehandlet i 1993 og i 2001-2002 (to smittebegrensende behandlinger i 2001, og én fullskala behandling i 2002).

Gyro-behandling

Fra behandlingen av Steinkjervassdragene.
Foto: Ketil Skår.

 

Parasitten ble påvist på nytt i 2005, og det ble gjort et forsøk på å fjerne smitten ved et hastetiltak i det partiet av elva som parasittens utbredelse så ut til å være begrenset til. Dette var ikke vellykket, og parasitten ble funnet igjen i november samme år.

I 2006 ble det gjennomført en ny behandling, denne gang med aluminiumsulfat som hovedkjemikalie. Formålet med behandlingen var smittereduksjon samt å berede grunnen for en totalutryddelse ved gjennomføring av to fullskala kombinasjonsbehandlinger i 2007.

Faktaark om Gyrodactylus salaris

[BBC] Norway tackles salmon killer

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Ketil Skår, seksjonsleder, seksjon for miljø- og smittetiltak
Telefon: 480 83 020
E-post: ketil.skar@vetinst.no

Del artikkel