De tre forholdene Veterinærinstituttet tar opp spesielt er:
- Tilgangen til metoder for overvåking av mulig spredning til miljøet.
Dagens regelverk i EU/EØS området krever at søker presenterer en egnet analysemetode før eventuell godkjenning av en GMO. Men regelverket stiller ikke krav til at slike metoder skal egne seg til miljøovervåking, bare til kontroll med fôr- og matvarer.
- Hvem skal fremskaffe data for risikovurdering?
Veterinærinstituttet mener dagens ordning kan så tvil om uavhengighet og integritet ved fremlagte data. Det kan bidra til å svekke tilliten til konklusjonene som trekkes av EFSAs vitenskapelige ekspertpanel og den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM). Myndighetene i Norge og EU er avhengige av at samfunnet rundt har tillit til disse organenes konklusjoner. Veterinærinstituttet foreslår derfor en noe endret ordning med hensyn til hvem som skal fremskaffe nødvendige data.
Veterinærinstituttet ønsker også større åpenhet rundt dokumentasjonen, og ber om at det strammes inn i søkers mulighet for å kreve at dokumentasjon unntas offentlighet.
- Vektlegging av bærekraft, etikk og samfunnsnytte i vurdering av GMO.
Den norske genteknologiloven stiller krav om at en GMO må bidra positivt til bærekraft, etikk og samfunnsnytte for å kunne godkjennes. Veterinærinstituttet tror at dette kan gi grunnlag for mer helhetlig og kostnads-, effekt- og -nyttebasert vurdering av GMO opp mot eksisterende alternativer. Forutsetningen for at det skal kunne skje er imidlertid at det eksisterer felles retningslinjer for hvordan bærekraft, etikk og samfunnsnytte kan dokumenteres og vurderes. Verken Norge eller EU har i dag slike retningslinjer.
Mer helhetlig og kostnads-, effekt- og-nyttebasert vurdering er etter Veterinærinstituttets oppfatning nødvendig som bidrag til å finne gode løsninger på store globale utfordringer omkring matvaresikkerhet, mattrygghet, miljøvern og klimaendringer.
For øvrig slutter Veterinærinstituttet seg til prinsippene for risikovurderinger og kravene til dokumentasjon som beskrives i retningslinjene.
Hele høringssvaret i norsk versjon er sendt til Direktoratet for naturforvaltning som forvalter den norske genteknologiloven.
Høringssvaret til Direktoratet for naturforvaltning:
Høringssvaret til EFSA (på engelsk) er sendt elektronisk:
Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Arne Holst-Jensen, forsker, fagansvarlig GMO
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf. 23 21 62 43
E-post: arne.holst-jensen@vetinst.no