MIR604 har fått tilført to nye egenskaper. Den viktigste er at planten har fått tilført et gen (mcry3A) fra jordbakterien Bacillus thuringiensis som gjør at maisen uttrykker proteinet Cry3A. Dette proteinet gjør MIR604 resistent mot ”Western Corn Rootworm” og noen andre skadeinsekter. I tradisjonelt jordbruk blir hele bakterien B. thuringiensis brukt som sprøytemiddel mot de samme insektene.
Maisens effekt på helse og miljø har tidligere blitt vurdert i forbindelse med søknad om å få den godkjent som mat og fôr i Europa. Vitenskapskomiteene for mattrygghet i Norge (VKM) og EU (EFSA) bemerket da at det finnes data som kan antyde at et beslektet Cry-protein kan virke forsterkende på matallergi i mus (adjuvans-effekt). VKM og EFSA ønsket derfor at Syngenta skulle diskutere disse funnene.
Veterinærinstituttet oppfatter det som en klar svakhet at den nye søknaden som gjelder godkjenning for dyrkning i Europa ikke bidrar til å belyse denne problemstillingen. Veterinærinstituttet ønsker derfor at Syngenta bidrar til å få frem nødvendig ny kunnskap for å avklare om Cry-protein kan ha adjuvant effekt.
Mais har ingen ville slektninger i Europa og kan ikke etablere seg som ugress. Veterinærinstituttet vurderer derfor risikoen for utilsiktet spredning til miljø som svært liten.
Det er teoretisk mulig at dyrkning av MIR604 kan bidra til mindre bruk av sprøytemidler siden den er resistent mot noen skadeinsekter. Det vil være nødvendig med data fra dyrkning over flere sesonger og områder for å kunne vurdere dette i praksis. Søker har ikke framlagt dokumentasjon som gir grunnlag for en slik vurdering.
Veterinærinstituttet kan ut fra fremlagt dokumentasjon i søknaden og generell kunnskap ikke se at MIR604 mais representerer noen konkret helse- eller miljømessig risiko eller fordel. Veterinærinstituttet vil likevel ikke anbefale godkjenning uten at søker legger fram ytterligere dokumentasjon på de forholdene som er påpekt.
Vurderingen av MIR604 mais er utført som svar til Direktoratet for naturforvaltning, i forbindelse med offentlig høring av søknad EFSA/GMO/UK/2010/83 under EU-forordning 1829/2003.
Høringssvaret kan lastes ned her.
Kontaktpersoner:
Bjørn Spilsberg, forsker, saksbehandler GMO
Tlf. 2321 6259 E-post: bjorn.spilsberg@vetinst.no
Arne Holst-Jensen, fagansvarlig GMO
Tlf. 2321 6243 E-post: arne.holst-jensen@vetinst.no