Funn av salmonella hos kråker i Stjørdal

Denne saken er eldre enn to år

I Stjørdal kommune pågår det et jegerorganisert jaktprosjekt på smårovvilt. Veterinærinstituttet gjennomfører salmonella-undersøkelser på et utvalg av dyr som blir skutt i dette prosjektet. I den forbindelse er det påvist salmonella i tre kråker felt ved en fyllplass nær Stjørdal sentrum.  

I regi av Stjørdal kommune, Fjellstyrene i Stjørdal, og Stjørdal Jeger og Fiskeforening (SJFF) pågår det et organisert jaktprosjekt på smårovvilt (småpredatorer): rødrev, mår, mink, røyskatt, grevling, mårhund, kråke, skjære, ravn og nøtteskrike.  Les mer om prosjektet på http://www.jaktistjordal.no/. Veterinærinstituttet gjennomfører salmonella-undersøkelser av tarminnhold fra et utvalg av dyr som blir skutt i dette prosjektet.

Hittil er det undersøkt i alt 26 dyr, hvorav 14 kråker. Hos tre av kråkene, som alle var felt i umiddelbar nærhet av en fyllplass nær Stjørdal sentrum, er det påvist salmonella. De tre isolatene tilhører serotypene Salmonella Kedougou (1) og Salmonella Infantis (2). Begge disse serotypene har vært påvist som årsak til utbrudd av salmonellose hos mennesker her i landet. De har også blitt påvist i importerte fôrvarer, og som årsak til salmonellose hos husdyr. Salmonella Infantis er også isolert fra måke i Norge.  

Generelt om salmonella
De finnes ca. 2500 ulike serotyper (varianter) av salmonella som kan gi mage-tarmsjukdom hos dyr og mennesker. Det finnes to kjente, spesifikke reservoarer for salmonella i den norske faunaen: To varianter av serotypen Salmonella Typhimurium som finnes hos henholdsvis stasjonære småfugler, og piggsvin.

Følsomheten for de ulike serotypene av salmonella varier mye mellom dyrearter. Rovdyr og altetere, av både fugl og pattedyr, regnes som generelt sett mindre følsomme for de fleste serotypene, sammenlignet med mange andre dyr og mennesker. De kan imidlertid skille ut bakteriene i avføringen en tid etter smitteoverføring fra f.eks. et smitta byttedyr. De kan dermed også fungere som indikatorarter for ulike salmonella-bakterier som finnes i miljøet.  

Fyllplasser og salmonella-smitte
Fyllplasser hvor det deponeres organisk avfall tiltrekker seg rovdyr og altetere, spesielt av måker og kråkefugler (kråke, skjære). Denne konsentrasjonen av fugl øker muligheten for overføring av salmonella (og andre smittestoff) mellom individer.

Det er ikke gjennomført større, systematiske undersøkelser som belyser i hvilken grad kråkefugler er bærere av salmonella-bakterier her i landet. Måker er bedre kartlagt.  Av knapt 2000 måker som ble undersøkt i perioden 1997-2001, hadde 5% salmonella i tarmen. Måkeisolatene fordelte seg på hele 23 ulike serotyper av salmonella. Måkene er, i motsetning til kråkefugler, i stor grad trekkfugler som kan plukke opp og bringe med seg salmonella-smitte fra mange ulike miljøer og land. De utgjør trolig en viktig kilde til introduksjon salmonella-smitte på fyllplasser.

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet
Hanne Ringkjøb Skjelstad

Marianne Sunde

Kjell Handeland 

Del artikkel