Friske føtter - avslutningsseminar for prosjektet. Fra kaos til kontroll.

Denne saken er eldre enn to år

Prosjektet Friske føtter har hatt som mål å utrydde fotråte hos sau. Mandag 20.oktober arrangerte vi avslutningsseminar på Sandnes.  Veterinærinstituttets medarbeidere, stipendiatene Marianne Gilhuus og Gry Grøneng, presenterte sine forskningsresultater i prosjektet Fotråte hos sau. Forsker Solveig Marie Stubsjøen ga et innlegg omkring de velferdsmessige perspektivene ved fotråte. 

Programmet var bredt sammensatt med presentasjoner fra prosjektets ledelse, andre forskningsmiljøer, sauebønder og sauenæringen. Seminaret var åpent for alle, og samlet omtrent 70 tilhørere.

Foto: Listbeth Hektoen.

Foto: Listbeth Hektoen.

Fotråte hos sau er en meldepliktig sjukdom som ble påvist hos sau i Rogaland i 2008. Sjukdommen hadde da ikke vært påvist hos sau i Norge på flere ti-år. Det ble satt i gang et omfattende næringsfinansiert prosjekt med mål om å utrydde sjukdommen. Prosjektet var et samarbeid mellom næringen med mange aktører, myndighetene og Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet har deltatt i prosjektet Friske føtter på flere måter. Vi har vært representert i styringsgruppa for prosjektet, og vi har gjennomført flere tusen laboratorieundersøkelser for å påvise og karakterisere fotråtebakterien. Veterinærinstituttet har også bidratt med kunnskap omkring sjukdommen og håndtering av sjukdommen, samt utviklet effektiv og sikker diagnostikk for fotråtebakterien. Diagnostikken har vært et viktig redskap for å kunne lykkes i prosjektet.

Gjennom forskningsarbeidene til stipendiat Marianne Gilhuus og Gry Grøneng har det kommet fram viktig kunnskap om fotråtebakteriens egenskaper og hvordan fotråte sprer seg.

 

Faktaark om fotråte hos sau

Faktaark om fotråte hos sau for fagpersonell

Les mer på prosjektets hjemmeside

 

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Annette Kampen

Del artikkel