Parasitten fransk hjerteorm har hund og rev som hovedverter. Parasitten har en indirekte livssyklus og bruker snegler som mellomvert. Hunder blir smittet ved å spise smittede snegler eller ved å få i seg snegleslim med parasittlarver i. Parasitten smitter altså ikke direkte mellom hunder, og smitter heller ikke til mennesker.
Smittede hunder kan behandles, og flere parasittmidler har effekt mot fransk hjerteorm.
Forekomst
A. vasorum har blitt påvist hos hund og rødrev i Sverige og Danmark og parasitten er utbredt i Europa, noen land i Nord- og Sør-Amerika og Afrika. I Sverige ble den først funnet hos rev på Sydkoster, og det første rapporterte tilfellet hos hund var også derfra (2003). Parasitten har spredt seg til det svenske fastlandet og det har vært et økende antall påvisninger hos hund i Sverige de siste årene. Det er meldt om flere tilfeller hos hund i Sverige den siste måneden.
Ikke vært påvist i Norge
Så vidt man kjenner til har ikke A. vasorum vært påvist hos hund i Norge.
I forbindelse med en undersøkelse av gatehunder importert til Norge ble det ikke påvist fransk hjerteorm i noen av de undersøkte hundene.
Symptomer hos hund
Symptomene hos smittede hunder kan variere fra ingen til hosting og pustebesvær, kollaps, blødningsforstyrrelser, blodig neseflod, bakbeinslammelse, hjertesvikt og død.
Forebygging og kontroll
Det er viktig å hindre at smittede hunder skiller ut larver som kan infisere snegler. Derfor anbefales det at hunder fra områder hvor fransk hjerteorm er utbredt blir behandlet med egnet parasittpreparat.
Det er viktig å plukke opp hundeavføring i hagen/kennel/uteområder for å hindre smitteoverføring fra hovedverten til snegler. Dersom en mistenker at hunden kan være smittet med fransk hjerteorm etter utenlandsopphold bør en få undersøkt avføringsprøve fra hunden.
Aktuelle lenker
Faktaark om fransk hjerteorm
Importrisikovurdering av gatehunder fra Øst-Europa