På grunn av at det store antallet prøver som har kommet inn de siste ukene har overskredet kapasiteten på laboratoriet, er det nå flere ukers ventetid for å få svar på undersøkelsene. Besetninger i værring og i nye områder der fotråte ikke tidligere er påvist, blir prioritert.
Prøvene blir undersøkt med PCR-teknikk for å påvise bakterien Dichelobacter nodosus som forårsaker fotråte. Undersøkelsene innebærer isolering og karakterisering av DNA (arvestoff) fra bakterien.
I tillegg til å være et alvorlig dyrevelferdsproblem, forårsaker sykdommen også økonomiske tap for dyreeierne i form av dårligere tilvekst, utslakting av dyr og ekstra arbeidsinnsats. I vår og i sommer ble det oppdaget fotråte hos sau i Buskerud, Hallingdal og flere besetninger i Rogaland, og de siste månedene har sykdommen blitt oppdaget i stadig flere deler av landet.
Norsk Sau og Geit og Animalia – helsetjenesten for sau satte tidligere i høst i gang et stort prosjekt for å kartlegge utbredelsen av fotråte hos sau. Storaksjonen har hatt som målsetning å undersøke 250 000 sau i hele Rogaland, Agder, Buskerud og Telemark for symptomer på fotråte.
Landbruks- og matdepartementet og sauenæringen bevliget i slutten av oktober penger til en utvidlese av prosjektet, slik at kartleggingen vil omfatte hele landet. Det er også planer for sanering av smittede besetninger og tiltak som vil gi bedre smittebeskyttelse i sauenæringen på lang sikt. Styringsgruppen for prosjektet har sitt første møte fredag 5. desember og vil ta resultatene av den foreløpige kartleggingen med i vurderingen når prosjektets videre fremdrift skal planlegges.
Se kart over påvisninger og smittefrie områder
Les mer om Fotråte i Veterinærinstituttets faktaark
Les mer om fotråte hos Animalia
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
Annette Kampen, dyreartsansvarlig for småfe, seksjon for husdyrhelse og velferd
Telefon: 23 21 63 85
E-post: annette.kampen@vetinst.no
Jorun Jarp, avdelingsdirektør, avdeling for dyrehelse
E-post: jorun.jarp@vetinst.no
Tlf.: 23 21 60 67/900 56 216