Necrobacillose er betegnelse på sjukdom forårsaket av bakterien Fusobacterium necrophorum. Infeksjonen kan ytre seg på ulike måter, hvorav betennelse i beina (fotråte) er viktigst. Bakterien regnes for å være vanlig forekommende i vomma hos ulike drøvtyggere og finnes i forskjellige varianter. Noen av disse variantene har sjukdomsfremkallende egenskaper. Dersom sjukdomsfremkallende varianter er til stede i vomma kan de skilles ut i avføringen og gi opphav infeksjoner. Bakterien får innpass gjennom små sår eller avskrapninger i huden på foten. Når infeksjonen først er etablert, vil det utsondres verk som inneholder store mengder bakterier, som igjen vil kunne smitte nye dyr. Typiske flokkdyr som rein vil være spesielt utsatt for slik smitteoverføring, men også andre hjortedyr er mottakelige for denne infeksjonen.
Dyr med fotråte blir sterkt halte. Det oppstår sår og hevelse i foten med kraftig betennelse i bløtvev og seneskjeder. I mange tilfeller griper betennelsen også over på ledd og beinvev. I hardnakka tilfeller vil infeksjonen være langvarig og gå over i en kronisk tilstand med varig invalidisering. Dyr som er angrepne på mer enn ett bein, vil trolig fort bukke under. Enkelte dyr vil sannsynligvis også kunne dø av blodforgiftning.
Sommeren og høsten 2007 og 2008 diagnostiserte vi utbrudd av fotråte i villreinpopulasjonen i Rondane. Gjennom svært godt samarbeid med jegere, oppsyn og forvaltning i Rondane lyktes vi å skaffe en god oversikt over omfanget av disse sjukdomsutbruddene. Opp til ca. to prosent av dyrene ble konstatert sjuke, men det reelle tallet var sannsynligvis høyere. Utbruddene opptrådte i kjølvannet av to somrer med uvanlig mange dager med nedbør og høg temperatur i Rondane. Det er sannsynlig at disse værforholdene har begunstiget bakterien sin overlevelse i miljøet og smitteoverføringen mellom dyr. Utbruddene er nylig presentert i en internasjonal fagartikkel (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20156626). I 2009 diagnostiserte vi bare et tilfelle av fotråte i Rondanepopulasjonen.
Selv om vi ikke har diagnostisert fotråte i de andre villreinpopulasjonene våre anser vi det som sannsynlig at sjukdommen også vil kunne opptre her. Vi har videre indikasjoner på at en annen form for necrobacillose, kjennetegnet gjennom alvorlig betennelse i kjønnsorganene, for en del år tilbake opptrådte i villreinstammen på Hardangervidda.
Vi oppfordrer jegere, forvaltning og oppsyn i alle villreinpopulasjonene våre om å ta kontakt dersom det observeres tilfeller med betennelse i bein, kjønnsorganer eller lignende under årets jakt. Vi vil også gjerne bli kontaktet med tanke på andre sjukdommer som observeres i villreinbestandene, for eksempel dyr med øye- eller lungeforandringer.
Ta kontakt med seksjon for vilthelse på telefon 23 21 63 53 eller e-post vilt@vetinst.no
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Kjell Handeland, seksjonsleder, seksjon for vilthelse
Tlf.: 23 21 63 50
E-post: kjell.handeland@vetinst.no