Fotråte hos rein skyldes infeksjon med bakterien Fusobacterium necrophorum. Det oppstår sår og hevelse i foten med kraftig betennelse i bløtvev og seneskjeder, og dyrene blir sterkt halte. I mange tilfeller griper betennelsen også over på ledd og beinvev.
Sommeren og høsten 2007 og 2008 opptrådte det omfattende utbrudd av fotråte i villreinpopulasjonen i Rondane. Gjennom et svært godt samarbeid med jegere, oppsyn og forvaltning i Rondane lyktes vi i å skaffe en god oversikt over omfanget av disse sjukdomsutbruddene. I 2009 og 2010 diagnostiserte vi bare enkelttilfeller av fotråte i Rondane, mens sjukdommen i 2011 ble påvist hos seks dyr. Sist jaktsesong diagnostiserte vi også fotråte hos reinsdyr i Nordfjella-populasjonen. I tillegg fikk vi meldinger som tydet på at sjukdommen opptrådte i Knutshø i 2011.
Viktig årsak til halthet
Det er sannsynlig at fotråte er den viktigste årsaken til halthet hos villrein, og at sjukdommen opptrer i mange av villreinpopulasjonene våre. Vi ønsker å skaffe mer kunnskap omkring utbredelse og faktorer som påvirker forekomsten av denne infeksjonen. For at dette skal la seg gjøre, er vi helt avhengig av at jegere, oppsyn og forvaltning i de ulike villreinområdene tar kontakt med oss, og bidrar til innsending av materiale (fot) fra halte dyr som kan undersøkes i laboratoriet.
Vi vil også gjerne bli kontaktet med tanke på andre sjukdommer som observeres i villreinbestandene, for eksempel dyr med øyeforandringer, lungeforandringer eller liknende.
Under jakta 2012 gjennomfører Veterinærinstituttet også systematiske innsamlinger for kartlegging forekomsten av hjernemark og lungeorm i tre av villreinpopulasjonene; Forollhogna, Rondane Sør og Nordfjella.
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Kjell Handeland, fagansvarlig vilthelse, T: 23216350, M: 95726262, e-post: kjell.handeland@vetinst.no
Turid Vikøren, viltpatolog, T: 23216351, M: 98039034, e-post: turid.vikoren@vetinst.no