Fotråte (necrobacillose) og andre sjukdommer hos villrein

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har kartlegging og overvåking av sjukdommer hos villrein som et viktig satsingsfelt på vilthelseområdet. Vi vil oppfordre alle som under årets jakt observerer dyr med tegn på fotråte (necrobacillose) eller andre sjukdommer om å ta kontakt med tanke på innsending av materiale for laboratorieundersøkelse. 

Fotråte hos rein skyldes infeksjon med bakterien Fusobacterium necrophorum. Det oppstår sår og hevelse i foten med kraftig betennelse i bløtvev og seneskjeder, og dyrene blir sterkt halte. I mange tilfeller griper betennelsen også over på ledd og beinvev.

Sommeren og høsten 2007 og 2008 opptrådte det omfattende utbrudd av fotråte i villreinpopulasjonen i Rondane. Gjennom et svært godt samarbeid med jegere, oppsyn og forvaltning i Rondane lyktes vi i å skaffe en god oversikt over omfanget av disse sjukdomsutbruddene. I 2009 og 2010 diagnostiserte vi bare enkelttilfeller av fotråte i Rondane, mens sjukdommen i 2011 ble påvist hos seks dyr. Sist jaktsesong diagnostiserte vi også fotråte hos reinsdyr i Nordfjella-populasjonen. I tillegg fikk vi meldinger som tydet på at sjukdommen opptrådte i Knutshø i 2011.  

 

Fotråte hos hjortedyr

Fotråte - villrein fra Rondane med sårdannelse og betennelse i bløtvev og seneskjeder i en bakfot (Fotoarkiv: Veterinærinstituttet)

Viktig årsak til halthet
Det er sannsynlig at fotråte er den viktigste årsaken til halthet hos villrein, og at sjukdommen opptrer i mange av villreinpopulasjonene våre. Vi ønsker å skaffe mer kunnskap omkring utbredelse og faktorer som påvirker forekomsten av denne infeksjonen. For at dette skal la seg gjøre, er vi helt avhengig av at jegere, oppsyn og forvaltning i de ulike villreinområdene tar kontakt med oss, og bidrar til innsending av materiale (fot) fra halte dyr som kan undersøkes i laboratoriet. 

Vi vil også gjerne bli kontaktet med tanke på andre sjukdommer som observeres i villreinbestandene, for eksempel dyr med øyeforandringer, lungeforandringer eller liknende.

Under jakta 2012 gjennomfører Veterinærinstituttet også systematiske innsamlinger for kartlegging forekomsten av hjernemark og lungeorm i tre av villreinpopulasjonene; Forollhogna, Rondane Sør og Nordfjella.

 

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Kjell Handeland, fagansvarlig vilthelse, T: 23216350, M: 95726262, e-post: kjell.handeland@vetinst.no
Turid Vikøren, viltpatolog, T: 23216351, M: 98039034, e-post: turid.vikoren@vetinst.no

Del artikkel