Fortsatt ingen Gyro i Lærdalselva

Denne saken er eldre enn to år

I august 2014 ble det samlet inn 228 laksunger ved 19 lokaliteter i Lærdalselva i forbindelse med friskmeldingsprogrammet for Gyrodactylus salaris. Alle laksungene er nå analysert uten at parasitten ble påvist.

Lærdalelva ble behandlet med surt aluminium i 2011 og 2012 for å utrydde Gyrodactylus salaris. I 2013 startet undersøkelser med tanke på å friskmelde elva. Friskmeldingsprogrammet vil pågå i fem år (2013-2017). Dersom Gyrodactylus salaris ikke blir påvist kan Lærdalselva friskmeldes høsten 2017. I august og september 2013 ble det totalt samlet inn og undersøkt 415 laksunger. Helle ikke da ble parasitten påvist.

Behandling med surt aluminium ble brukt i Lærdalselva for at både laks og sjøørret skulle overleve og således gi grunnlag for en rask økning av disse bestandene etter behandling. Ved innsamling av laksunger brukes et elektrisk fiskeapparat og i den forbindelse får vi et inntrykk av antall og tetthet av laksunger. Vi har el-fisket i Lærdalselva over mange år og har således fått et godt inntrykk av laksungetettheten både under og etter parasittangrepene. Fram til aluminiumsbehandlingen i 2011/2012 var det en lav tetthet av laksunger i Lærdalselva, særlig nedenfor Bjørkum. Etter behandlingen har den tettheten av laksunger stadig økt, og i september i 2014 fant vi en høy tetthet av laksunger i hele den lakseførende strekningen fra lokaliteten Sokna øverst til lokaliteten Øye-bru nederst.

Det har åpenbart vært en vellykket gyting i 2012 og 2013 (noe vi også forventet etter gytefisktellingene). Basert på fangsttallene i 2014 er det grunn til å forvente gyting over hele elva også i 2014. Det ser med andre lyst ut og forhåpentligvis er laksen i Lærdalselva snart tilbake for fullt.

 

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Tor Atle Mo
Sigurd Hytterød

Del artikkel