Flåttvirus på sørlandet kartlagt

Denne saken er eldre enn to år

Den flåttoverførte virussykdommen skogflåttencefalitt har de senere år blitt vanligere langs kysten fra Aust-Agder til Vestfold. Forskere har nå undersøkt flått fra sju forskjellige lokaliteter langs sørlandskysten og de fant at 0,5 % av flåtten var bærere av Tick-borne encephalitis virus (TBEV). TBEV overføres med skogflått og kan gi skogflåttencefalitt (TBE) hos mennesker.

Forskere fra Folkehelseinstituttet (FHI), Veterinærinstituttet og Meteorologisk institutt står bak undersøkelsen som er den første store Tick-borne encephalitis virus (TBEV) studien i Norge. Det har tidligere kun vært publisert en studie som undersøkte forekomsten av TBEV ved én lokalitet i Arendal kommune.

Syv lokaliteter langs sørlandskysten er blitt undersøkt for forekomsten av TBEV
De syv lokalitetene i studien ble valgt på basis av informasjon i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) om hvor TBE pasienter var blitt bitt av flått. I tillegg ble innsamlingen basert på informasjon fra lokalbefolkning hadde kjennskap til hvor det var høy bestand av flått. I 2011 ble det i MSIS meldt om 15 tilfeller av TBE hos mennesker som følge av flåttbitt i Norge.

TBEV ble funnet i flått fra alle de undersøkte stedene, og forekomsten lå gjennomsnittlig på 0,53 % for de undersøkte lokalitetene. Høyest forekomst var det i Skjernøysundkilen i Mandal mens Dalen i Risør hadde lavest forekomst.

Luftfuktighet og temperatur påvirker
Studien som nå er gjort indikerer at det kan være en sammenheng mellom forekomst av TBEV og enkelte mikroklimatiske forhold som luftfuktighet, samt hvor hurtig temperaturstigningen er på våren. Dette er i overenstemmelse med tidligere publikasjoner på området internasjonalt.

Lokaliteten med høyest forekomst av TBEV infisert flått hadde også den høyeste relative luftfuktigheten, mens lokaliteten med lavest forekomst også hadde lavest luftfuktighet. Dette indikerer at klimatiske forhold kan påvirke hvor stor andel av flåtten som er bærere av TBEV.

Ny metode
I denne studien er det utviklet en ny Polymerase Kjede reaksjon (PCR) metode som detekterer lave nivåer av virus i prøvene. Resultatene ble så analysert med to forskjellige beregningsmetoder, Minimum Infection Rate (MIR) og Estimated Pooled Prevalence (EPP), for å beregne tilstedeværelse av virus i materialet noe som gir bedre grunnlag for å beregne forekomsten.

Bakgrunn
I mai 2009 startet den store ”flåttreisen”. To eksperter fra FHI og Veterinærinstituttet reiste sørlandskysten rundt og samlet inn flått. Ca 7000 flått ble fanget, hvorav 6000 i nymfestadiet, som skulle analyseres for TBE virus ved genteknologiske metoder (PCR). Adskillig tid gikk med til å utvikle og etablere metoder for å preparere og analysere flåttmaterialet. Arbeidet ble ferdig våren 2010 og høsten 2010 startet PCR arbeidene.

Les hele artikkelen i Parasites and vectors

Les mer om flåttbårne sykdommer hos dyr
Les mer skogflåttencefalitt hos Folkehelseinstituttet

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Solveig Jore

Del artikkel