Temanummeret presenterer noe av forskningen instituttet gjør på virussykdommer som Hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB), Kardiomyopatisyndrom (CMS), Infeksiøs lakseanemi (ILA) og Pankreassyke (PD). Dette er sykdommer som forårsaker store tap for næringen og som vi trenger mer kompetanse på for å forebygge og bekjempe.
Lakselus er en annen stor utfordring, både for næringen og for villaksen. Våre forskere har testet ut ulike metoder for lusetelling og for å finne mer nøyaktige telleprotokoller, både før og etter avlusning. Forskning på leppefisk, er et annet område instituttet arbeider med som et ledd i lusebekjempelse og alternativ til bruk av kjemikalier.
Oppdrettsnæringen i Norge skjer i åpne anlegg i fjordene. Dette gjør både oppdrettsfisk og villfisk sårbare for gjensidig smittepåvirkning. Veterinærinstituttet gjør en rekke kartlegginger og studier av bakterier i sjøen som kan bli et alvorlig problem for oppdrettsnæringen for å kunne ha en forutseende beredskap.
Epidemiologi er et annet satsningsområde innenfor fiskehelse. Veterinærinstituttet gjør risikovurderinger av hele fiskepopulasjoner og prøver på en helhetlig måte å oppklare hva som kan forårsake smitteoverføring og sykdom. Overvåkning med kart og geografiske informasjonssystemer og utarbeidelse av smittemodeller for sykdommer er noen viktige metoder instituttet benytter for å forutsi og forebygge smittespredning.
Alt dette kan du lese om i Argus nr. 2 2011
Les tidligere utgaver av Argus - Veterinærinstituttets pppulærvitenskapelige magasin